Nesouhlas s prezidentem Zemanem

6. 5. 2020
Prezident Zeman se 5. května 2020 ve svém projevu vyjádřil i ke koronaviru: „Vládě je třeba poděkovat, selhala opozice.“

Proti tomuto výroku se musím ohradit.

Již 28. ledna se opoziční poslanec Bohuslav Svoboda na schůzi Sněmovny dotazoval ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha, jak je Česko připravené na případnou epidemii koronaviru. „Máme nachystaný dostatečný počet zdravotních pomůcek, ochranné oděvy, dezinfekce, masky atd.?“ zněla jedna z prvních Svobodových otázek.

Následovalo ujišťování Vojtěcha a dalších členů vlády včetně premiéra Andreje Babiše, že stát vše potřebné zajistí a situaci má pod kontrolou.

Čas ukázal, že Vojtěchovo ministerstvo a vláda obstarávání ochranných pomůcek podcenily. Babišův kabinet sice přijal velmi rázná opatření proti šíření koronaviru ještě ve fázi, kdy množství jiných států nákazu nebralo zdaleka tolik vážně, kvůli chybějícím pomůckám se však tisíce zdravotníků nemohly bránit proti onemocnění.

Na chybějící pomůcky a rozpory s uklidňováním vlády si stěžovalo množství lékařů a šéfů nemocnic, ale i hejtmani a starostové z jednotlivých regionů. Vojtěcha a vládu kritizovali dokonce i zástupci Babišova hnutí ANO.

Když ministr vnitra Jan Hamáček z ČSSD 2. března navrhl, aby vláda vyhlásila stav nouze, Vojtěch prohlásil, že to není namístě. Premiér Babiš pak doslova řekl, že k tomu „není nejmenší důvod“.

Nouzový stav platí od 12. března dosud.

MUDR. MILOŠ REJMONT, ČLEN TOP 09 SEMILY A LÉKAŘ SE ZAMĚŘENÍM NA DIAGNOSTIKU PRSOU

Osobnosti:
Miloš Rejmont