MF DNES: Sklářskou školu má zachránit sbírka

25.5.2010 / str. 02 / Kraj Liberecký

25. 5. 2010

PRAHA, KAMENICKÝ ŠENOV Veřejnou sbírku na záchranu sklářské školy v Kamenickém Šenově vyhlásil včera starosta obce Okrouhlá Jiří Vosecký v pražském Uměleckoprůmyslovém muzeu. Pokud nejstarší sklářská škola na světě nesežene do konce září milion korun, zřejmě zanikne.

Sbírka má jen oddálit uzavření školy, jejíž výuka je velmi drahá a kvůli populačnímu úbytku se do ní hlásí stále méně dětí. „Sbírka by měla vyvolat určitou diskuzi,“ řekl starosta Vosecký. Poté by se mělo začít řešit směřování sklářské průmyslovky tak, aby se stejný problém za rok neopakoval.

Pořadatelé sbírky nechtějí teď před volbami do věci zatahovat politiku a očekávají, že do sbírky přispěje jak sklářská obec, tak i širší veřejnost. Peníze mohou lidé do konce roku posílat na účet: 43-6999740297/0100. Vosecký chce pravidelně zveřejňovat, kolik se zatím vybralo.

Podle některých výtvarníků by se však peníze daly sehnat důstojnějším způsobem, třeba aukcemi sklářských výrobků. Známý sklářský výtvarník Václav Cigler se vyjádřil kriticky k tomu, že se bude „obcházet s kloboukem a sbírat groše“. Účinnější a důstojnější by prý bylo pořádat aukce a výstavy.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme