MF DNES: Šel jsem do politiky, protože jsem naštvaný

10.4.2010 /str. 01 / Kraj Liberecký / Kateřina Frouzová

10. 4. 2010

Kníže přijel do Liberce

Karel Schwarzenberg před volbami besedoval v hospodě a mezi knihami

Knížeti Karlu Schwarzenbergovi snad nejde nepodlehnout (obrazně řečeno). Předseda TOP 09 patří mezi lidi, kteří přitahují pozornost i v obyčejné hospodě, kde si povídá nad dvanáctkou z Plzně.

Schwarzenberg debatoval ve čtvrtek večer s lidmi na dvou místech Libereckého kraje - v hospodě a v knihkupectví. Kupodivu nedostával příliš rozdílné otázky. Jen v restauraci Plzeňka v Liberci měl víc práce. Málem při rozdávání autogramů užhavil hrot pera.

Už když předseda TOP 09 vkráčel do hospody, hlavy se otočily. Posunul si dýmku v ústech a přešel k prvnímu stolu. „Jak vám slouží zdraví?" ptali se hosté.
„Co říkáte Topolánkovi?" „S kým půjdete do koalice?" „Proč jste šel do politiky?"
„Jelikož jsem naštvaný," svěřil se. „Nejsem lidumil, nechci lidem pomáhat, ale chci několik lidí nakopat do prdele. A ten seznam je delší."

Koloběh otázek se opakoval, možná by mohl kníže šetřit hlasivky a pouštět odpovědi z diktafonu. Jeho to však baví a je vidět, že má rád pozornost. Navíc umí posluchače svým sarkasmem rozesmát. Diváci to vědí a rádi mu sekundují: „Je pravda, že zlý Habsburk zastřelil vašeho prapradědečka?" Předseda pokýval hlavou a vyprávěl starý rodinný příběh o krátkozrakém císaři.

„Když TOP 09 vyhraje volby, kdy nastolíte v Čechách konstituční monarchii?" ptal se Schwarzenberga mladý muž v knihkupectví u Friče. Kníže se zamyslel, zamířil na něj oči ukryté pod hustým obočím a vystřelil do davu vtip: „To bychom museli získat ústavní většinu, což je v Česku problém." Kavárna naplněná posluchači se chechtala. V zadní řadě se usmála i roztomilá blond „barbie", která na kolenou ukrytých v minisukni svírala životopis Schwarzenberga.

Na knížete se přišly podívat různé druhy lidí. Elegantní důchodkyně, cestovatel s arabským šátkem, který se právě vrátil z Izraele, podnikatelé, studenti a také pán, který by mohl suverénně suplovat za lesního muže. Chyběly jen pobouřené budoucí rodičky, které nesouhlasí s plošným zrušením porodného.

***

„Nejsem lidumil, nechci lidem pomáhat, ale chci několik lidí nakopat do prdele." Karel Schwarzenberg, předseda TOP 09

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme