MF DNES: Schwarzenberg kraluje hluchým a slepým

10.4.2010 / str. 02 / Kraj Liberecký / Kateřina Frouzová

10. 4. 2010

V Česku chybí elita - lidé vzdělaní, moudří, morálně silní, kteří chtějí pracovat pro společnost a pomáhat jí rozvíjet se dál. Kam se tito lidé, skuteční politici, poděli? Vyhnali je nebo vybili komunisté během čtyřiceti let totality. Posílali vzdělance do kouta a na významné posty dosazovali štukatéry a rolníky. Elita tak i se svými generacemi potomků buď utekla do ciziny, nebo zůstala v rohu a politiky se straní. A kdo se alespoň pokusí prosadit se v nějaké straně, toho nahoru nepustí ti, kdo politikaří a intrikují (dvě závažné a pro Česko smrtelné choroby většiny současných politiků). I proto je Karel Schwarzenberg výjimečný - je prostě tím, kdo kraluje hluchým a slepým.Je důležité dostat elitu zpět do společenského života. Vyhnat je na kandidátky politických stran. Amusí se to stát rychle. Pravých politiků je zoufalemálo a tito osamělí bojovníci nemohou porazit ty, kdo jen politikaří.