MF DNES: Na nové dopravní uzly je potřeba třikrát víc peněz

19.4.2010 / str. 04 / Kraj Liberecký / jh

20. 4. 2010

POJIZEŘÍ Tři sousední města z Pojizeří potřebují na své nové dopravní terminály téměř 200 milionů korun. Většinu peněz očekávají z dotací, o které právě požádaly. Na každého se asi nedostane.

Nejdražší projekt podává Železný Brod. I když z původního záměru město zatím vyškrtlo parkovací dům, rozpočet na přesun autobusového nádraží k vlakovému je spočítán na 90 milionů.

„Peněz v operačním programu na zlepšení dopravní obslužnosti není mnoho, asi tři sta devadesát milionů. Kromě kvality zpracování projektu, kterou máme výbornou, bude při rozdělování peněz záležet i na politické vůli," podotýká železnobrodský starosta Václav Horáček s obavou, že díky tomu šance Brodu klesají.

Nad rozdělováním dotací z evropských fondů bdí výbor složený z členů vedení Libereckého, Královéhradeckého a Pardubického kraje. Současné autobusové a vlakové nádraží v Železném Brodě dělí zhruba kilometr chůze. Po přesunu autobusů k vlakovému nádraží by ze stávajícího autobusového nádraží měla být průjezdní zastávka, aby lidé mohli nastupovat i vystupovat přímo v centru města. Úpravu původního projektu terminálu si vyžádaly nejen finance, ale také protesty obyvatel sousedního panelového domu.

Semily chtějí terminál za 50 milionů

Padesátimilionový terminál chtějí v první etapě postavit v Semilech. I tady se autobusové nádraží přesune blíž k vlakovému. Ale jen o desítky metrů. Přes současné autobusové nádraží má vést přeložka mezi silnicemi Brodská a Bořkovská, která dopravně uleví centru města.
Podle Daniela Macha ze semilského odboru investic byly minulý týden podány žádosti na nové terminály celkem za zhruba 1,2 miliardy korun. Šanci takmá v průměru každý třetí žadatel. „Také my jsme rozdělili projekt na dvě etapy. V té první počítáme s přesunem samotného nádraží a v té druhé s podchodem a propojením s vlaky," upřesňuje Mach. Nejdále se sblížením vlakové a autobusové dopravy jsou v Turnově. Po Liberci druhém nejdůležitějším dopravním uzlu kraje. Již loni tu získali dotaci na přesun autobusového nádraží k vlakovému. Stavba, která začne příští týden, vyjde na 75 milionů.

Dalších více než 40 milionů má stát oprava části nádražní budovy. O tyto peníze požádal Turnov nyní. Další nové terminály plánují mimo jiné v Tanvaldu či Chrastavě.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - liberecký kraj