MF DNES: Co uděláte pro Liberecký kraj, pokud vyhrajete volby? Co chcete prosadit v parlamentu?

25.5.2010 / str. 03 / Kraj Liberecký

25. 5. 2010

LIBERECKÝ KRAJ Co bude vaší prioritou v poslanecké sněmovně? Co konkrétního chcete udělat pro Liberecký kraj? Co váš plán přinese lidem?

Lídři osmi stran, které se chtějí v Libereckém kraji tento pátek a tuto sobotu dostat do poslanecké sněmovny, odpovídali na zmíněné tři otázky. Nápadů měli celou řadu, takže jejich reakce jsou zkrácené. Politici v kraji chtějí nejčastěji pomáhat školství, sportu a cestovnímu ruchu. Největšímu problému Libereckého kraje – nezaměstnanosti se na žádost MF DNES nevěnovali, protože na toto téma odpovídali již na konci dubna.

Roman Kumpošt KDU-ČSL

»Je třeba udržet průmysl

Mám obavy, že volby přispějí k další polarizaci politiky. Bez spolupráce se problémy nevyřeší a nic se nezmění. Usiluji o navrácení důvěry v politiku. Profitovat z toho může i kraj, ať už se jedná o udržení tradičního průmyslu, budování silnic, neexistenci hospice, rychlejší čerpání evropských peněz, či rozvoj vzdělání, vědy a sportu.

 

Pavel Ploc ČSSD

»Spravedlivé dělení peněz

Budu prosazovat program ČSSD, který reflektuje požadavky společnosti a zvýší kvalitu života. Důležitá pro rozvoj kraje je úprava rozpočtového určení daní, tak aby zajišťovalo spravedlivé podmínky pro všechna města a obce v oblastech dopravy, vzdělání, zdraví, sociálních potřeb. Chci i podporovat rozvoj cestovního ruchu a služeb.

 

Petr Skokan Věci veřejné

»Podpořím univerzitu

Chci podpořit libereckou technickou univerzitu a sport, modernizovat silnici I/35 a dát víc peněz do dopravy. Chci shánět evropské dotace, zefektivnit justici v neplnohodnotných krajích. Důležitá je i úhrada dluhů po mistrovství světa, posílení rozpočtů měst a obcí a v neposlední řadě podpora podniků a regionálních výrobců.

 

Marie Nedvědová KSČM

»Právo pro všechny

Chci prosadit změny právních předpisů, aby právo bylo dostupné pro každého – jde o zjednodušení procesních předpisů, snížení počtu předpisů a novelizací nebo prosazení částečně bezplatných právních služeb. Důležitý je i samostatný krajský soud a státní zastupitelství v Liberci. Navíc chci podpořit tradiční průmysl a pomoci rozvoji turistického ruchu.

 

Věra Dunajčíková SPO-Zemanovci

»Důležité je sklářství

Chci se zabývat oblastí školství, ke kterému mám jako ředitelka škol blízko. Nutné je i rozhodnutí o dostavbě silnice R 35 v nejlacinější a ekologicky nejšetrnější variantě, obnovení ekologicky šetrné těžby rudy na Českolipsku. Důležité je zachování sklářského průmyslu a sklářské školy v Kamenickém Šenově a rozvoj cestovního ruchu Frýdlantska.

 

Martina Pokorná Strana zelených

»Nechceme další těžbu

Prioritou zelených bude přijetí zákona, který odepíše zásoby hnědého uhlí na Mostecku. Pak by těžaři nemohli počítat s další těžbou v této oblasti a obyvatelé těchto obcí by dál žili ve svých domovech. Libereckému kraji toto přinese jistotu, že v podobných případech bude ochráněn domov lidí v kraji a že nikdo nevymění zdraví lidí za těžbu, která poškodí kraj.

 

Zdeněk Mach ODS

»Pomohu zemědělství

Chtěl bych se věnovat tomu, co má význam a čemu rozumím, tedy zemědělství, potravinářství, ochraně a údržbě krajiny. Lidé nechtějí žít na dluh, a to nemyslím jen finanční i dluh ve zdevastované, zanedbané krajině, promořené zemědělské půdě. Nechtějí dluh v nekvalitních potravinách. Dokážeme dát tradiční české výrobě místo ve svých životech i spotřebě.

 

Václav Horáček TOP 09

»Chci lepší školství

Chci se věnovat školství. Tento obor jsem vystudoval a jako starosta s ním přicházím do styku. Velké změny lze aplikovat v mateřských a základních školách. Pro kraj chci víc peněz na střední a učňovské školství a pro menší sportovní kluby, u kterých jsou náklady přesouvány na rodiče, kteří nemají na to, aby sport dětem zaplatili.

 

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme