Malá poznámka k 28. říjnu

30. 10. 2017

Dovolím si malou poznámku ke vzpomínkové slavnosti 28. října 2017 u Lípy Svobody v České Lípě. Tohle je skutečně náš národní svátek, nejdůležitější pro náš národ, pro naše vědomí i pro naši budoucnost. Oslava u Lípy Svobody byla skromná. Oproti jiným letům se zúčastnilo méně lidí, to bylo jasně znát. Dokonce lidé, kteří chodili dost pravidelně, tentokrát scházeli. Nadále si ale slavnost držela svou důstojnost. Tradiční moderování magistra Smejkala, vystoupení Dr. Hudce, vystoupení zástupce Čs. Junáka a zástupce Obce legionářské a samozřejmě sdělení paní místostarostky za město České Lípa. Všichni ti si zaslouží uznání….junáci, děti, kapela, atd.

Přece jenom je tady určitý stín a to péče (?) městské policie o průběh slavnosti. Řeknu rovnou, nebyla žádná.

Opravdu hodně rušila projíždějící auta. Co pamatuji, byl to nejintenzivnější dopravní provoz, co jsem za léta zažil. Někteří řidiči ani nezpomalovali, a hluk vozidel hodně, ale opravdu hodně rušil. Paní místostarostce nebylo pro hluk rozumět. Díval jsem se na dva přítomné policisty městské policie doprovázené mužem středních let v tmavém oblečení…a nic. Když už toho hluku bylo opravdu dost, šel jsem za nimi.

Sděloval jsem jim to, dívali se na mne naprosto nechápavě, stáli jako „solné sloupy“. Tak tu dopravu zpomalte, vyzval jsem je, to je takový problém?
Jeden dvacet metrů dopředu, druhý dozadu a zpomalit z obou směrů. Nic…Nevím, proč tam byli, jaké plnili úkoly, ale z mého pohledu byli naprosto k ničemu, ničemu nepomohli. Pěkní, urostlí pánové, pěkné uniformy. A to je všechno.

Jasně si vzpomínám, že bývalo více policistů k zajištění slavnosti a skutečně více se na úpravu dopravy dbalo. Tohle by se za Hany Moudré nestalo.

Ale jsou i lepší zprávy. O TGM vyšla krásná publikace od Františka Emmerta „TGM, myslitel a prezident“ s mnoha dobovými fotografiemi, mimochodem velmi kvalitními. Krásné retro. Ovšem samozřejmě s dnešním textem a náhledem. O TGM se napsalo hodně, ale tahle kniha je něco úplně jiného. Cena je 690,- Kč, ale pozor! Ve světě sběratelů bude mít časem narůstající hodnotu právě pro svou kvalitu, množství kvalitních kopií dobových dokladů a dokumentů, atd.

Jakmile ji budete mít v ruce, pochopíte to. Krásným doplňkem k tématu je brožurka Pavla Kosatíka, známého spisovatele a novináře, 100x TGM aneb co Masaryk řekl a napsal, jak to myslel a co to znamená, cena 199,- Kč. Nevím jak vy, já jsem přečetl mnoho knih, ale bohužel protože tam byl slaběji probraný kontext, pak si člověk špatně uvědomoval ty souvislosti a jakou to hrálo patřičnou roli. Tohle právě Kosatík vysvětluje. A uvědomíte si možnou příčinu málomluvnosti až uzavřenosti povahy TGM, když si projdete to množství konfliktů, kterými procházel a jak se k němu mnozí lidé chovali…a on k nim, dořeknu, on dokázal být také dosti nepříjemný. My máme tendenci se dívat na TGM skoro jako na „modlu“, on však měl život velmi, velmi těžký.
Od slavného 28.10.1918 uplynulo 99 let. Nezapomínáme, naše českolipská slavnost byla skromná, policie se polepší, knihy o TGM které nyní vyšly, jsou výborné.

Vážení spoluobčané, hezké podzimní dny, dobrou náladu s pohodou.

Ladislav Záruba za TOP 09 Česká Lípa

i-noviny.cz, 30. 10. 2017

Štítky
Osobnosti: Ladislav Záruba
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme