LIDOVÉ NOVINY: Vesec nesmí být jen k sáňkování

23.4.2010 / str. 06 / volby 2010 / LUCIE VADLEJCHOVÁ

23. 4. 2010

DLUH PO OBŘÍ AKCI

PRAHA/LIBEREC Měla to být sportovní událost, na kterou se jen tak nezapomene. A skutečně. O mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci se mluví i více než rok po jeho skončení. Bohužel ale hlavně negativně.
Po libereckém šampionátu totiž místo pěkných vzpomínek zůstaly hlavně dluhy přesahující sto milionů korun a také otázka, kdo je zaplatí. Pořádající sdružení je sice v likvidaci, jeho majetek ale na uspokojení všech věřitelů nestačí.

„Podle účetní uzávěrky částka činí zhruba 81 milionů," řekl LN likvidátor akce Ivan Brambaški. Suma podle něj však kvůli penále a úrokům z prodlení neustále roste. „Někde se to podařilo zastavit, jinde ale bohužel ne," sdělil.

Teď tak podle Brambaškiho dluh dosahuje zhruba 130 milionů korun a organizační výbor mistrovství čeká, jak se k situaci postaví stát. Jiná cesta k tomu, aby šampionát neskončil ztrátou, totiž podle jeho prezidentky Kateřiny Neumannové není. „Organizační výbor už v tuto chvíli nemá příliš možností, jak nějaké peníze získat. Kromě státní podpory," prohlásila před časem někdejší olympionička v ČT.

Zda vláda nějaké peníze uvolní, by mělo být jasné v řádu týdnů, ne-li dní. „Závěrečná zpráva bude předložena na jednání vlády v nejbližší době," napsal LN Ondřej Gabriel z ministerstva školství, které mělo akci na starosti.
Lyžařský areál v úrovni Prahy Lídři politických stran, kteří kandidují v Libereckém kraji do sněmovny, však mají většinou jasno, co s dluhy po nevydařené akci dělat.
„Ve slušné společnosti se dluhy platí. Zaplatit by je měli všichni, kdo se nějakým způsobem podíleli na pořádání MS. To je stát, lyžařský svaz, město Liberec, Liberecký kraj a organizační výbor," míní krajský lídr ODS Zdeněk Mach. A na vládu apeluje i jednička Věcí veřejných Petr Skokan. „Stát by měl dluh zaplatit," řekl a odkázal na projevy Mirka Topolánka, že za šampionát ručí. Ne všichni s ním ale souhlasí.

„Měl by je zaplatit jednoznačně organizátor, tedy občanské sdružení v čele s paní Neumanovou. Bohužel určitá spoluúčast padá i na město Liberec," tvrdí za TOP 09 Václav Horáček. A podobný názor má i lídr ČSSD Pavel Ploc. Organizátoři šli podle něj do akce s tím, že jim od státu stačí jen právní garance, nikoliv finanční.
Otazník nicméně visí nejen nad dluhy, ale i nad dalším využitím sportovního areálu, který kvůli šampionátu vznikl ve Vesci. Letošní zimu se totiž na kopci za miliony jako kdekoli jinde hlavně sáňkovalo. „Investice do tohoto místa nebyla zrovna šťastně vybraná," podotkla jednička Strany práv občanů - Zemanovci v Libereckém kraji Věra Dunajčíková. A souhlasí s ní i Ploc, podle kterého je výstavba lyžařského centra v nadmořské výšce na úrovni Prahy ukázkou „neefektivního zneužití státních prostředků". Dunajčíková je nicméně připravena za využití areálu bojovat. „Budu se zasazovat o to, aby byl využit celoročně a nejen pro sáňkování několika jedinců a venčení psů," uvedla. A další možnosti využití sportoviště vidí i zástupci dalších stran. „Určitě je tu velký potenciál zvláště pro letní využití pro in-line brusle či kolo," uvedl Horáček.

***

UŽ VYŠLO: středa 14. dubna: Zlínský kraj pátek 16. dubna: Jihočeský kraj sobota 17. dubna: Pardubický kraj úterý 20. dubna: Olomoucký kraj

DALŠÍ DÍLY V PŘÍŠTÍM TÝDNU: úterý 27. dubna: Plzeňský kraj pátek 30. dubna: Jihomoravský kraj

Foto popis| Po libereckém šampionátu v lyžování zůstaly dluhy přes sto milionů a málo využitá sportoviště
Foto autor| Foto LN - Tomáš Krist

 

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme