LIBERECKÝ DENÍK: Obce svádějí boj s hazardem

20.4.2010 / str. 01 / Titulní strana / Aleš Vávra

20. 4. 2010

„Nechceme herny u škol," naléhají obce a města Libereckého kraje. Jde jim o právo spolurozhodovat o povolení heren a videoterminálů na jejich území.

Liberecký kraj - Vyhráli bitvu, ale ještě ne válku. Obce a města chtějí mít právo ovlivňovat umístění heren a takzvaných videoterminálů na jejich území.
Poslanci minulý týden nakonec nepodlehli silnému lobbingu provozovatelů hazardu a dali obcím za pravdu. Těm by tak mělo zůstat právo mluvit do povolování loterií. Ještě ale není nic jistého, novela totiž míří do Senátu a poslancům se může vrátit.

Přesto mají obce důvod k optimismu. Nakonec totiž neprošel pozměňovací návrh rozpočtového výboru, který obcím bral jakoukoli možnost hazard odmítnout.
Proti tomuto návrhu ostře vystoupili také obce Libereckého kraje.

„Ta pozměňovací verze, která vzešla z jednání rozpočtového výboru, zbavuje obce a města možnosti spolurozhodovat o povolování videoloterijních terminálů. Proto požadujeme, aby byl návrh zákona schválen ve svém původním znění," podotýká předseda Rady Sdružení obcí Libereckého kraje a starosta Hrádku nad Nisou Martin Půta.
Obce by schválením pozměňovacího návrhu mohly přijít o možnost regulovat hazard na svém území a argumentují tím, že obce samotné mohou lépe posoudit, zda je umístění herny vhodné či nikoli.

Obce a města totiž chtějí zabránit například tomu, aby herna stála v blízkosti škol nebo školek. „Chceme mít možnost zajistit občanům právo na bezpečnost, veřejný pořádek a klidný život bez sociálně patologických jevů a kriminality," říká Martin Půta. Lídrem boje proti hazardu je v Libereckém kraji bezesporu město Chrastava. Tamní starosta Michael Canov dohnal spor o tom, zda mohou města zrušit výherní automaty na svém území, až k Nejvyššímu správnímu soudu.

Ten potvrdil rozhodnutí Ministerstva financí, podle něhož může město zrušit pouze automaty, ale nikoli videoterminály. ...3 pokračování ze strany 1 Teď se chce starosta obrátit až na instanci nejvyšší, tedy na Ústavní soud. Ten musí ze zákona rozhodnout o chrastavské vyhlášce o zákazu videoterminálů, kterou napadlo Ministerstvo vnitra.

A v případě neúspěchu je Michael Canov ochoten zavést v celém městě úplný zákaz výherních automatů. Kdyby totiž byl nakonec přece jen schválen pozměňovací návrh novely, existovala by pro obce pouze jedna jediná naděje. A sice zakázat vyhláškou veškeré automaty.

Podle Michaela Canova autoři novely spoléhají na to, že na takovou prohibici si města netroufnou. Přišla by totiž o nemalé příjmy do své pokladny. „Za sebe mohu říci, že udělám vše proto, aby v Chrastavě takováto vyhláška přijata byla," dal před časem jasně na srozuměnou chrastavský starosta.

(av)

***

„Pozměňovací verze novely nás zbavuje jakékoli možnosti rozhodovat o povolování videoterminálů. Chceme mít možnost zajistit občanům právo na bezpečnost, veřejný pořádek a klidný život bez sociálně patologických jevů a kriminality." Martin Půta, starosta Hrádku nad Nisou

Region| Severní Čechy

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme