Koronavirus, stále žhavé téma

30. 3. 2020
Koronavirus by měl být správně nazýván čínským virem, protože pochází z Wu-chanu. Čína svým jednáním během pandemie porušila mezinárodní právo, opakovaně odmítla pomoc WHO při zjišťování okolností epidemie. Státy jsou povinny neprodleně sdělovat informace vedoucí k všeobecnému poznání jevů, které způsobí ohrožení veřejného zdraví s možnými mezinárodním přesahem. Informace musí být poskytnuty do 24 hodin a stát, který je poskytuje se musí účastnit procesu posuzování zdravotního nebezpečí, které hrozí. Čína porušila mezinárodní právo, měla by se zodpovídat Mezinárodnímu soudnímu dvoru a měla by nahradit všechny škody.
 
Tak jako je nezodpovědná čínská vláda, tak je nezodpovědná vláda česká. Od konce ledna tvrdila, jak je na pandemii připravena. Skutek utek. V plné nahotě se koncem března ukázala ochrana domů se seniory a osob se sníženou schopností pohybu, tzn. nejrizikovějších skupin z hlediska nákazy koronavirem. Až když byly nakaženy stovky seniorů, tak vláda začala konat a začala shánět ochranné pomůcky pro personál a klienty.
 
Vláda chce prodloužit nouzový stav. To by bylo fatální pro celou republiku. Nejpostiženější by byly tisíce drobných živnostníků, kteří od státu nikdy nic nechtěli, nejsou tudíž příjemci podpor. Nejsou to většinou voliči Andreje Babiše. Mohlo by dojít ke krachu drobných firem, k likvidaci střední třídy a k postupnému omezování občanských svobod, které mohou srazit společnost na kolena. To vše vyhovuje jedinému člověku. Premiérovi.
 
Optimismus mi přináší tzv. chytrá karanténa, kterou vyvinula skupina IT firem Covid19cz. Spustí se 30. března na jižní Moravě a po Velikonocích i na celém území republiky. Cílem je do tří dnů elektronicky vytrasovat všechny rizikové kontakty nakaženého a co nejrychleji je testovat. Zpětné dohledání toho, kde se nakažený pohyboval a s kým se setkal, bude fungovat na základě mobilních dat od operátotů a jeho platební historie. Podmínkou je, že infikovaný s tím bude souhlasit. Díky tomu by se mělo postupně uvolňovat plošné omezení pohybu všech obyvatel a v izolaci by měli být jen ti, kdo přišli do kontaktu s nakaženým.

MUDR. MILOŠ REJMONT, ČLEN TOP 09 SEMILY A LÉKAŘ SE ZAMĚŘENÍM NA DIAGNOSTIKU PRSOU

Štítky
Osobnosti: Miloš Rejmont
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme