Karel Čapek napsal před lety známý fejeton: "Proč nejsem komunistou"

16. 10. 2013

Václav Klaus kouzlem nechtěného vyhlásil: "Proč nebyl chartistou". Dá se říct, že potom, co bylo kritizováno jeho americké ocenění (medaile za jeho boj proti komunizmu) Klaus svým výrokem šlápl do exkrementu a ještě v něm vykrucuje piruety.

Klaus převzal Trumanovu-Reaganovu medaili svobody minulý týden ve Washingtonu, kam si odskočil po tom, co na místní politické scéně podpořil paní Bobošíkovou jako tu jedině "pravou" (političku, která kandidovala na Hrad za komunisty). Protože si některé organizace a jednotlivci myslí, že Klaus si tuto medaili za boj proti komunizmu po tom, co u nás předváděl, nezaslouží, ozvali se s kritikou a požadavkem, aby ji vrátil. Cenou byla v minulosti odměněna např. Milada Horáková či Jan Pavel II.

K tomu moje poznámka: Po té, co se Klaus stal poprvé prezidentem ČR díky podpoře Komunistické strany, objevil se krátce po volbě o přestávce na hradním balkoně v záběrech kamer – s panem Grebeníčkem. Asi opět kouzlem nechtěného měl tenkrát prezident Klaus červenou kravatu a pan Grebeníček modrou. Řeknete maličkost – ale zapamatovatelná.

Klaus ve své obhajobě tvrdí, že tak jak s nacismem nebojovali pouze partyzáni, nebojovali s komunizmem pouze chartisté. No – to kulhá. To, jak Klaus bojoval s komunizmem by možná lépe popsal pan Škvorecký, pokud by teda byl stihl napsat Zbabělce č. 2. Každopádně Klaus svým příměrem alespoň nevědomě postavil komunizmus na roveň nacismu. To bychom z něj jinak lámali asi těžko, že. Klaus interpretuje svůj nezájem o Chartu 77 a své "nečlenství" svérázně. Myslel si, že tudy cesta nevede. A doplňuje – "a také nevedla". Ale vedla, pane bývalý prezidente. Měli jsme takového Vašeho jednoho předchůdce, který se za svůj veřejně projevený názor nechal zavírat do vězení v dobách, kdy Vy jste jezdil studovat do zahraničí vaši milou pseudovědu ekonomii. S tím nehnete, historie občas dohání každého z nás. Pan prezident Havel, to je ten, jak mu říkáte hezky pravdoláskař, by zřejmě Čapkovi rozuměl lépe, než jste toho schopen Vy. Rozuměl by mu lépe, proč tento spisovatel napsal fejeton: "Proč nejsem komunistou".

Jan Marušiak
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme