"Jedeme v tom s Karlem" v Liberci

21. 1. 2013

Liberec – Doslova hlava na hlavě. Takhle to vypadalo v liberecké kavárně v Moskevské ulici při akci Jedeme v tom s Karlem. Hlavními tahouny večera byl ekonom Tomáš Sedláček, výtvarník David Černý a novinářka Petra Procházková. Na setkání dorazil také hejtman Libereckého kraje Martin Půta a poslanec Jan Farský.

V úvodu večera, který měl řadu voličů utvrdit nebo ještě přesvědčit o tom, že mají volit za prezidenta Karla Schwarzenberga, sdělili své důvody volby hlavní hvězdy večera.

„Jsem ženská, Karel se mi prostě líbí, proto ho budu volit,“ řekla novinářka Petra Procházková.

Poněkud delší rozpravu vedl Tomáš Sedláček, který poukázal i na to, že se k jeho názoru postupně připojuje i jeho rodina: „Je to člověk, který nás povede západním směrem. Umí několik jazyků a ví, jak to ve světě funguje. Může nás toho hodně naučit. I moje maminka bude volit Karla.“

K názoru jestli východ nebo západ se vyjádřila i Procházková: „Nejlépe se píše o špatných věcech, proto jezdím do Kyjeva na východ. Chci se mít dobře, proto volím toho, kdo půjde směrem od Kyjeva na západ a to je dle mého názoru Karel.“

Během večera došlo také ke komické situaci, kdy umělec David Černý byl v domnění, že na akci dorazili i příznivci Miloše Zemana.

„Koukám, že je tu několik příznivců Miloše, doufám, že vás naše debata přesvědčí,“ řekl Černý.

Zhruba v polovině večera si ale všiml, že zmiňovaní příznivci Miloše sympatizují s Karlem.

„Omlouvám se, já jsem si na začátku myslel, že máte placku Miloše. Nevěděl jsem, že jsou dvě verze placek Karla. Navíc špatně vidím,“ dodal s humorem Černý.

Během akce přišla řeč také na znovu propírané Benešovy dekrety.

„Dle mého názoru začne politik vytahovat Benešovy dekrety když je v úzkých,“ řekl ekonom Sedláček.

Podle hejtmana Martina Půty se lidé o své bydlení bát nemusí.

„Sám bydlím v domě po vyhnaných Němcích. Nevěřím tomu, že současný dědici chtěli navrátit majetek. Oni mají domov jinde. Ano, přijedou se podívat, kde jejich předci žili, ale domov mají jinde. O své domovy se proto bát nemusíme,“ řekl Martin Půta.

K dekretům se vyjádřil také poslanec Jan Farský.

„Vždycky mne zamrzí, když někdo začne vytahovat tuhle historii. Všichni by si měli uvědomit, jak je současná společnost tady u nás velmi křehká. A vidím jako šílený nesmysl, dostávat do nepříjemných pocitů lidi, kteří bydlí v domech po Němcích. My už tu máme kořeny a na tom bychom měli stavět,“ mínil poslanec Jan Farský.

Hana Šmídová

Liberecký deník, 21.1.2013, Rubrika: Z regionu, strana: 2