JABLONECKÝ DENÍK: Kníže navštívil mladé umělce

9.4.2010 / str. 03 / Jablonecko / Autor: Lenka Střihavková

9. 4. 2010

Po 104 letech opět vkročila noha monarchy na půdu Střední uměleckoprůmyslové školy

Jablonec n. N. - Po císařovi Františkovi Josefovi I. se stal Karel Schwarzenberg druhým monarchou, který navštívil jabloneckou Střední uměleckoprůmyslovou školu. Při této příležitosti proto včera vyvěsili na budovu vlastní prapor školy s logem.
Ateliéry a dílnami senátora provedl ředitel akademický sochař Jiří Dostál. Následně politik diskutoval se studenty, a to nejen o politice. Podle dotazů bylo jasné, že mladí umělci mají nejen rozhled, ale i zájem o budoucnost.

* Když jedu po Šumavě okolo Schwarzenberské pily, kde jedu po vašem?

Už nikde. Nejdřív pozemková reforma. Pak přišel ten pán s malým knírkem pod nosem a zkonfiskoval všechno, co strýci patřilo. Nic semu nevrátilo ani po druhé světové válce, byť jeho vlastenecké zásluhy potvrdil i Masaryk. Takže jedete po státním. Ale to místo bylo vyhlášené. Rostly tam rezonanční smrky, jen podle poklepu tamní lidé věděli, který se hodí na housle.

* Jak si představujete boj proti korupci?

Tvrdý trest. Jsou-li velké prachy, je velké pokušení. Pomůže jen průhlednost a světlo. Korupci se daří v šeru. Podívejte, silnici staví firma Betonář, v obchodním rejstříku zjistíte, že ji vlastní firma Tunelář a její akcie má firma Babinský, a ty jsou na majitele. A jste v koncích.

* Může ve vysoké politice zůstat člověk normální?

Mně říkali, že jsem vstoupil do politiky jako magor a stal se postupně normálním. Tak já to posoudit nemohu. Ale jednoduše řečeno, prostě nebýt ješitný. Má moudrá matka říkala: největší zločiny se nedělají kvůli moci, sexu a penězům, ale z ješitnosti. Nemyslet si, že když mám modrý maják a sedím v drahém autě, že jsem něčím jiným. Pak také člověk nesmí zpřetrhat vazby na normální život. Politika je dnes nejpodezřelejším zaměstnáním.

* Co říkáte finanční ústavě?

Předně musím říci. Ať volby dopadnou jakkoli, tak ať si nikdo nemyslí, že se věci změní mávnutím čarovného proutku. Sliby a nápady možná dobře působí, ale nejsou vždy reálné.

* Měly by být státní maturity?

Nemám rád centralistický postup. Nejsem si jistý, zda moudrost úředníků na ministerstvu o tolik převyšuje moudrost pedagogického sboru na škole. Pochopitelně ale musí splnit minimální standard dostatečně vysoký. Ale jak se to provede, to je na rozhodnutí školy, která zná své studenty.

* Kde ve světě mají politiky skutečně na úrovni?

Ve všech skandinávských zemích. Průměr chování a střízlivost politiků je tam podstatně vyšší než našich. Potřebuje to tradici a jistou výchovu. Nás ovlivnily zrůdné režimy. Z totalitního nikdo nevyšel nepoznamenaný. Myslím, že změna bude trvat dvě až tři generace. Vy máte už výhodu, narodili jste se do svobodné země. Jste čistí.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme