igenus.cz: Voliči v Libereckém kraji budou zřejmě vybírat z 18 subjektů

9.4.2010 /str. 00 /čtk

9. 4. 2010

Liberec - Z 18 subjektů budou zřejmě vybírat v květnových volbách do Poslanecké sněmovny voliči v Libereckém kraji. Krajský úřad je připraven zaregistrovat v pátek všechny strany a hnutí, které se do voleb přihlásily. Žádné volební uskupení nemuseli úředníci škrtnout, na kandidátkách byla jen drobná pochybení, která zmocněnci stran v předepsané lhůtě odstranili, řekla Pavlína Kroupová ze správního odboru Krajského úřadu v Liberci. Voliči tak budou mít na výběr stejný počet stran a hnutí jako před čtyřmi lety.

Největší šanci dostat se v Libereckém kraji do sněmovny mají podle průzkumů občanští demokraté, jejichž kandidátku vede poslanec Zdeněk Mach. Další poslanec Pavel Ploc je lídrem kandidátky ČSSD. Komunisty povede do voleb v kraji českolipská právnička Marie Nedvědová.

Hranici pěti procent by v kraji podle průzkumů překročila také TOP 09, kterou v Libereckém kraji vede starosta Železného Brodu Václav Horáček. Šance mají i Věci veřejné vedené bývalým hejtmanem Petrem Skokanem a Strana práv občanů - zemanovci v čele s ředitelkou školy ve Frýdlantu Věrou Dunajčíkovou.

V roce 2006 vyhráli v kraji volby do Poslanecké sněmovny občanští demokraté se ziskem 38,81 procenta odevzdaných hlasů. Pro ČSSD, která skončila na druhém místě, se rozhodlo 29,31 procenta voličů. Třetí příčka patřila KSČM, kterou volilo 11,51 procenta voličů, a hranici pěti procent překročila ještě Strana zelených se ziskem 9,58 procenta hlasů. Letošní průzkumy jí ale dávají minimální šance.

Do Poslanecké sněmovny se před čtyřmi lety za Liberecký kraj dostali jen občanští demokraté se čtyřmi mandáty, ČSSD se třemi a komunisté, kteří získali jedno křeslo. Zelení se přes velkou podporu voličů do sněmovny nedostali. V Libereckém kraji odevzdalo v roce 2006 své hlasy 62,35 procenta voličů, v roce 2002 jich bylo jen 55,83 procenta.

Přehled stran, které kandidují do sněmovny v Libereckém kraji
Volby do PS 2010 Volby do PS 2006
ODS ODS
ČSSD ČSSD
KSČM KSČM
KDU-ČSL* KDU-ČSL
Strana zelených Strana zelených
Volte Pravý Blok www.cibulka.cz PB
Suverenita-Strana zdravého rozumu** Strana zdravého rozumu
TOP 09 -
Strana práv občanů - zemanovci -
Dělnická strana sociální spravedlnosti -
Strana svobodných občanů -
Národní prosperita -
Věci veřejné -
STOP -
Občané cz. -
Česká pirátská strana -
Konzervativní strana -
SPR-RSČ -
Koalice pro Českou republiku
4 VIZE
Koruna Česká
Právo a Spravedlnost
Balbínova poetická strana
Národní strana
Strana Rovnost Šancí
NEZ
NEZ/DEM
SNK ED***
US-DEU

*) KDU-ČSL kandiduje společně s Evropskou demokratickou stranou, která v roce 2006 ve sněmovních volbách nekandidovala.

**) Suverenita - Strana zdravého rozumu vznikla spojením Strany zdravého rozumu, Strany důstojného života a strany Politika 21, která v roce 2006 ve sněmovních volbách nekandidovala.

***) SNK ED letos kandiduje spolu se stranou Věci veřejné, která v roce 2006 ve sněmovních volbách nekandidovala.

URL| http://www.r1genus.cz/clanky/semilsko-2/volici-v-liberecke-kraji-budou-zrejme-vybirat-z-18-subjektu-7926/

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme