3. 2. 2021

V Turnově se rodí další naučná stezka s pracovním názvem „Po stopách národního odboje – profesor Vladimír Krajina a výsadek Antimony v Českém ráji a v Podkrkonoší 1942-1943.“

V loňském roce díky iniciativě Rohozeckého okrašlovacího spolku spojila Dolánky s Jenišovicemi naučná stezka Josefa Pekaře mapující životní osudy a dílo jednoho z nejvýznamnějších českých historiků.

V současné době se kolem dr. Davida Pokorného formuje skupinka nadšenců, která by podobným způsobem chtěla zdokumentovat a široké veřejnosti představit dramatické události druhé světové války, kdy v Turnově a jeho širším okolí působil odbojář Vladimír Krajina a členové londýnského desantu Antimony František Závorka, Stanislav Srazil a Lubomír Jasínek. Vedle klasických vzdělávacích panelů umístěných v plenéru by tato místa měla propojit interaktivní webová aplikace, která by události, od kterých už brzy uplyne 80 let, zajímavým způsobem představila dospělým i dětským návštěvníkům Českého ráje. Vzhledem k značnému teritoriálnímu rozsahu působnosti těchto odbojářů je v plánu oslovit ke spolupráci i další obce v našem regionu.

Iniciátoři vzniku naučné stezky (zleva): Pavel Mlejnek, David Pokorný a Michal Loukota

Stezku aktivně iniciují a jsou zapojeni do její přípravy turnovští radní za PROTO Michal Loukota (ředitel ZŠ Skálova) a Pavel Mlejnek (učitel dějepisu místního gymnázia, autor textu), projektu je nakloněno i vedení města v čele se starostou Tomášem Hockem.

Obracíme se také na obyvatele Turnovska, kteří by mohli nějakým způsobem k realizaci naučné stezky přispět, vlastní například nějakou pozůstalost, artefakty či osobní vzpomínky k těmto válečným událostem nebo by se rádi k týmu autorů osobně připojili, napište na e-mail: mlejnek@gytu.cz a my vám obratem odpovíme.

Českým rájem „kráčely velké dějiny“, je třeba tyto události a statečnost odbojářů i místních obyvatel, kteří jim nezištně pomáhali a v mnohých případech je to stálo život, neustále připomínat. Turnov se v tomto roce připojí k projektu „Kameny zmizelých“, který upozorňuje na osudy místních obětí nacismu a holocaustu. V budoucnu by se mohl dočkat i této zajímavé naučné stezky.

Aktuální dění o tomto projektu můžete sledovat na facebookovém profilu ZDE.

Pavel Mlejnek

Štítky
Osobnosti: Michal Loukota
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme