Ententýky... aneb liberecký rozpočet

Připravíme reorganizaci magistrátu města, slibovala před volbami vládnoucí Změna pro Liberec. Na to jsme mnozí slyšeli, protože nic neumí naštvat víc, než přebujelý úřednický aparát. Kdo mohl tušit, že slibovaná reorganizace naopak počet úředníků zvýší!?

Vlastně to nikdo pořádně nechápe. Za loňský rok se armáda úředníků na liberecké radnici rozrostla o 38 nových zaměstnanců. Jen na platech to znamená o 14 milionů korun ročně více. Co jiného by se za takové peníze dalo pořídit (a nebo jak by taková částka urychlila splácení libereckých dluhů), si každý umí představit podle svých priorit. Jaké jsou ale priority naší městské vlády?

Pojďte také radit...

Aby to jeden zjistil, musí se ponořit nikoli do líbivých proklamací, ale do skutečného rozpočtu města na rok 2016. A bude koukat. Spoustu peněz chceme jako občané dát radílkům a konzultantům. Že ne? Ale ano – výdaje určené na různé poradenské služby se v rozpočtu dovedně skrývají pod jednotlivými odbory magistrátu. Jestli máte chuť, můžete se pustit do komplikovaného sčítání. Na pohoštění chce kancelář primátora vydat půl milionu, možná bychom se už měli stavět do fronty, zbude na všechny... Na téměř dva miliony se zvedne cena za radniční Zpravodaj, kde nám to všechno vysvětlí.

A nejen nám občanům. I před zastupiteli se určité informace ne snad tají, ale ani se jaksi nepředkládají: „My jako zastupitelé nevíme, kde ti noví úředníci jsou a co dělají!“ přibližuje poměry na radnici František Gábor z opoziční TOP 09.

Hlavně přiměřeně

Koalice bude mít co vysvětlovat. Přestože má díky rostoucí ekonomice celé země, a tudíž vyšším příjmům z daní o nejméně 50 milionů více než předchozí vedení města, chybí v rozpočtu investice do infrastruktury.

A to se do škol valí vlna dětí z přeplněných školek. Žádné peníze na jejich rozšiřování, natož zkvalitňování nejsou v rozpočtu k nalezení. Stejně jako není víc peněz na dlouhodobě podfinancovanou zoo a třeba na takové ostudy, jako je budova Uranu.

Radnice v nouzi

Ale možná je to všechno jen o úhlu pohledu. Pokud uvěříme předvolebním agitkám Změny pro Liberec, která slibovala, že: „výdaje města musí být rozdělovány přiměřeně rovnoměrně do jednotlivých čtvrtí a do jednotlivých oblastí života ve městě (sport, kultura, školství, obnova majetku),“ musí nám být jasné, že až do teď nejvíc nuzovala samotná radnice. Je pak pochopitelné, že to rozpočet musel napravit. 

Nové zadlužení

A to už vůbec nemluvíme o tom, že opět poroste zadlužení města: „Příjmy jsou vyšší, ale město uvažuje o tom, jak se zadlužit o další stamiliony korun,“ upozorňuje František Gábor (TOP 09). „Pokud by město drželo v loňském, letošním a příštím roce skromnější rozpočty, potřebné peníze by ušetřilo z těch, které přicházejí navíc díky rostoucí ekonomice. Chápu, že dluh se musí platit, ale nechápu, proč bychom se měli znovu zadlužit,“ říká zastupitel Gábor.

Občasník I NÁŠ LIBEREC, duben 2016

Přílohy
PDF Občasník I NÁŠ LIBEREC č. 2.pdf (4.7 MB)
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme