Do rybníků, jakkoli krásných, se dnes cizinci koupat nepůjdou, říká Petr Soudský

Rozhovor s Petrem Soudským, zastupitelem města Turnov

17. 5. 2013

Někdy se mně zdá, že mají zastupitelé v barvách současných vládních stran na té komunální úrovni poměrně těžkou pozici. Tedy až na ty ze strany LIDEM (to myslím pochopitelně ironicky). Ale pravdou je, že politika na malém městě vypadá jinak než v Praze, takže škatulkovat podle stranické příslušnosti a rozdělovat na levou či pravou sekci je, pokud se nejedná o zásadní body programu či morální záležitosti, jaksi - zbytečné. Z toho, co jsem se dověděla z rozhovoru s Petrem Soudským, jsem se v tomto názoru jen utvrdila. Konečně, přesvědčit se můžete sami…

* Před prezidentskými volbami se na internetovém diskusním fóru TvA objevily na adresu voličů či příznivců pana Schwarzenberga výrazy jako „sudetský skopčáci“ a podobné duchaplnosti. I když neadresně, vy jste reagoval tak, že nikdo nezůstal na pochybách, jak moc vás podobně hloupé invektivy zasahují. Z toho soudím, že nepocházíte z Turnova, ale z oblasti Sudet. Můžeme o tom mluvit? 
Pocházím z Osečné pod Ještědem. Tam žila před poválečným odsunem drtivá většina obyvatel německé národnosti. Moje maminka, která byla jen poloviční Němka, mohla po válce zůstat. Ovšem rodin, které nebyly odsunuty, zůstalo v Osečné jen několik. Ta doba byla velmi vyhrocená, lidé byli plní nastřádané zloby z války. A i když jsem se narodil v roce 1960, zažil jsem pokřikování dětí právě tímto způsobem. Vadilo mi to, narodil jsem se v Čechách a Čechem se vždy cítil a cítím. Obecně mohu říci, že rozdělování lidí podle víry a národnosti nemám rád. Nejdřív jsme snad lidé, až poté Češi, Němci, Rusové…
 
* Jak vlastně hodnotíte volbu hlavy státu zpětně, když vášně opadly?
Asi bych měl nejprve říci, že nejsem principiálně příznivcem přímé volby prezidenta. A k volbám samotným - možná nám v Čechách chybí srovnání, například volby v Itálii bývají mnohem ostřejší. Ale byly to naše první přímé volby, určitě se to také v Čechách naučíme (smích). Zásadní problém s výsledkem ale nemám, s největší pravděpodobností bude Miloš Zeman razit jinou politiku, než která je dána mému naturelu. Nelíbí se mi to, nicméně to akceptuji.

* Jste v Turnově členem městského zastupitelstva za TOP 09. Ta je součástí nynější ne právě oblíbené vlády. Souhlasíte v celonárodní politice se všemi kroky zástupců své strany?
Stále si myslím, že problém u TOP 09 a jejího programu spočívá v tom, že o reformách a jejich potřebnosti nemluvila, ale začala je dělat. Každá politická strana může slibovat sociální jistoty a solidární systém, ale nejdřív musíme na sociální politiku mít a potom ji můžeme provádět. Obráceně to nelze. To, že samotné reformy jsou razantní, ale i nezvyklé, je pravda, a že se udělaly chyby, je pravdou také. Ale položme si otázku, která cesta je lepší. Začít reformovat i s tím, že se udělá chyba, nebo o tom roky mluvit? Nechávat si stále dokola při nástupu každého nového ministra do funkce vypracovávat analýzy - a nic? Jsem toho názoru, že v tomto TOP 09 ví lépe než jiné strany, že jedna a jedna jsou dvě a nikoliv tři, jak se domnívají některé pravicové strany, či dokonce jedenáct, jak si myslí některé strany levicové.

* Jistě, v Evropě už máme pár příkladů zemí, kde na reformy rezignovali a konce jsou nepěkné. Ten Zásadní problém vidím spíš v politicích, kteří nemají důvěru občanů, vzbuzují nejen obavy, ale právem i rozhořčení, což by se nechalo shrnout do věty: Rozkradli jste nás a nyní chcete, abychom to zacálovali… 
Došlo k tomu, že politici do finančních systémů zemí v celé Evropě dlouhá desetiletí pouštěli peníze, o kterých věděli, že si budou muset další posléze půjčovat, aby se to pouštění do systému nějak „zatáhlo“. A další roky se budou muset jejich země opět zadlužovat, aby se zaplatily úroky z těch půjček. Politici si nejspíš mysleli, že asi přijde Pán Bůh a těch dluhů je zbaví. K tomu si myslím, že i banky sehrávaly svou roli v tom negativním smyslu. I když jim muselo být jasné, že půjčky mohou vést až ke krachu státu, klidně půjčovaly dál. A my? Užívali jsme si to také. Takže měla existovat nějaká záklopka, jak u politiků, tak bankovních domů. A my se měli více zajímat i o to „hospodaření“ politiků. Dnes jsem přesvědčený o tom, že vyrovnaný rozpočet země by měl být uzákoněn.

* V malé politice na malém městě se ale, snad můžeme říci naštěstí, řeší jiné věci. Ovšem i tady se skloňují peníze a hlavně jejich nedostatek. Jak ušetřit, sem tam něco zdražit - například poplatky za popelnice… Jak to vlastně má turnovská TOPka s likvidací komunálních odpadů? 
(Smích) No, z TOPky snad poplatky hradí všichni. Ale vážně, my jsme vždy chtěli, aby bylo hospodaření města vyrovnané. Zdražení „popelnic“ jsme ale nepodpořili. Vyžádali jsme si před jednáním spousty dokumentů, které by analyzovaly hospodaření technických služeb a vlastně celou odpadovou situaci v Turnově. A zcela jistě se budeme snažit najít správné a hlavně spravedlivé  řešení tohoto problému. Ale já vám povím takovou příhodu. Před dvaceti lety u svých příbuzných v Německu jsem zažil, jak si jedna dáma, které bylo v té době kolem sedmdesáti, každý čtvrtek vzala káru a šla s perfektně vytříděným odpadem čtyři kilometry na sběrný dvůr, protože když to udělala, platila za popelnici výrazně méně, pokud vůbec platila.

* To je sice chvályhodné, ale co si z toho má vzít turnovský občan? 
Že separování a třídění odpadů by mělo být samozřejmostí a mělo by být zvýhodněné pro ty, kteří třídí. A naopak - ti, co o tom rozhodují, by k tomu měli přihlédnout.

* Stále si myslím, že po posledních volbách jste se vlastně mohli stát součástí koalice na zdejší radnici. Nejspíš ale u těch služebně starších, rozumějte těch, kteří sedí v zastupitelstvu více volebních období, převládly obavy z neznáma. TOP 09 a její tři zastupitelé-nováčci, tudíž nečitelní. Nevnímáte to jako promarněnou šanci? 
Pravda je, že jsme čekali, že budeme součástí koalice. Nikoliv, že uvázneme v opozici. Nicméně, stalo se. Já jsem u těch jednání tehdy nebyl, tenkrát mi to bylo interpretováno tak, že prostě nebyla vůle nás akceptovat a přijmout do koalice.

* Svým „obětem“ z řad zastupitelů dávám ráda takový malý testík otázek a odpovědí. Bojíte se? 
Bojím. Moc. (Smích.)

201305152322_zap_195_2013_soudsky

* Tzv. odlehčovací komunikace 13A z autobusového nádraží do Žižkovy ulice - TOP 09 je odpůrcem této varianty.
 
Určitě nejsem proti řešení dopravních problémů, které jsou v Turnově čím dál neúnosnější. Ale trasování 13A se mně nelíbí. Už jen ten fakt, že vede kolem škol, stadionu. Z mého pohledu se jedná o polovičaté řešení, které možná řeší Hlubokou ulici a náměstí, jinak nic.

* Voda, která je Turnově nad zlato, soudě dle ceny.
Z pozice kontrolního výboru se chceme podívat, jak vůbec byla koncipována  smlouva s VHS. Chápu, že když je VHS v nějakém celku, tak se investiční politika dělá lépe, ale nechápu, proč stojí voda devadesát korun. Vždyť jsme v první pětce nejdražších míst v republice. A zatím mně to nikdo uspokojivě nevysvětlil.

* Maškovka…
Jedním z důvodů, proč jsem šel do komunální politiky, bylo mé přání, aby Turnov měl zimní stadion.

* Ano, já vím. Vy jste z té sportovní, nátlakové skupiny z Daliměřic…
Přesně tak (smích). Jsem pro Maškovku v celém plánovaném rozsahu, tj. zimní stadion i koupaliště. Když se pojedete podívat do Lomnice nad Popelkou, tak zjistíte, že možná dvě třetiny osazenstva lomnického zimního stadionu tvoří návštěvníci z Turnova. Tento projekt podporuji i z čistě pragmatického důvodu - živím se cestovním ruchem. Tím pádem vnímám absenci koupaliště v Turnově jako negativum. Pokud si chceme hrát na srdce Českého ráje a pokud se chce tento kraj částečně živit turismem, tak tu koupaliště jednoznačně musí být. V Rakousku, kam často služebně jezdím, jsou taková koupaliště téměř v každé obci velikosti například Rovenska pod Troskami. Do rybníků, jakkoli krásných, se dnes cizinci koupat nepůjdou.

* Nemocnice. Tuto otázku dávám z důvodu, že vy sám jste byl ředitelem nemocnice v Jablonci nad Nisou a v Jilemnici. Takže na rozdíl od většiny zastupitelů u vás předpokládám nějaké zkušenosti…
Pokud dojde k jakékoli fúzi, tak nastane řada změn, které budou nevratné. Pakliže budeme deklarovat, že fúze ano, udělejme změny ve struktuře oddělení a netvařme se, že tady chceme mít všechno a přes to nejede vlak. A deklarujme to dopředu! Další věc je, že Turnov už nebude mít hlavní slovo. Ve smlouvě nejspíš bude jakási klauzule o tom, že co se týká majetku a lůžkových oddělení, má Turnov právo veta. To je sice pěkné, ale ono se potom najde pár důvodů medicínských, technických, provozních a ekonomických, jak ta lůžková oddělení zavřít. Naprosto chápu, že nyní dostala nemocnice o patnáct procent méně než v roce 2012 a řešení celé situace je o to složitější. Ale stále bych byl ohledně fúze velmi opatrný.

* Jakou šanci ale má samostatná městská nemocnice? Je jich víc, než je zdrávo - alespoň to je nám tvrzeno od vlády. A krajská bude vždy mít lepší statut a vyjednávací podmínky s pojišťovnami…
Krajské nemocnice máme dvě – V Liberci a v České Lípě. Ale například nemocnice v Jilemnici je také městská a funguje bez problémů. Neřekl bych, že jde o to, jestli je nemocnice krajská, městská nebo třeba soukromá. Jde spíš o její pozici na tom daném trhu. Znám nemocnici v Třinci-Podlesí, která je společností s ručením omezeným, a kousek od ní stojí nemocnice státní. A fungují obě. Je potřeba se podívat, i který nový segment by třeba sami zdravotníci upřednostnili nebo vybrali jako žádoucí. A já se obávám, že už všeobecné a základní obory, tj. chirurgie, gynekologie, interna a dětské nepostačí. Konečně, dětské oddělení už tu nemáme, gynekologie je bez porodnice. Možná nějaká speciální rehabilitace, nebránil bych se ani následné péči. Vždyť interna se v Turnově stále více naklání ke geriatrické péči.

* Výměna starosty…
Pan Hocke už coby zastupitel patřil k těm pracovitým se zájmem o ten který daný problém. To se nejvíce prokázalo při tvorbě územního plánu. Zatím se ale jedná o krátkou dobu na nějaké větší hodnocení.

* Očekáváte od této změny větší komunikaci koalice s opozicí, na jejíž absenci si stěžujete v zastupitelstvu vlastně všichni? 
Zatím byla ta schopnost naslouchat malá. Politiku dělá víceméně rada města a pak se děj vůle Alláhova. Také v komisích města by mohlo být zastoupení opozičních zastupitelů četnější. Ale když o tom tak přemýšlím - hned po zvolení pan Hocke začal posílat maily s informacemi, podklady pro zastupitelstvo už měly také kvalitnější úroveň… Jde o to, jestli se neutaví, jestli bude mít dostatek času. Ale na začátek velmi dobré. Uvidíme.

* A jak vycházíte v opozici mezi sebou? Přece jen jste v Turnově dost zajímavá sešlost - od ultralevice po tvrdou pravici…
Jediné, co může fungovat u takovéto, jak říkáte sešlosti, je řídit se vlastním rozumem. Kéž by nám ho Pán Bůh zachovati ráčil (smích). Ale vážně, za největší problém považuji právě ty podklady a materiály, které nám jsou předkládány. A někdy se nestačíme divit, naposledy jsme se divili nad těmi nově vysázenými keři a stromy v ulici 5. května. Dali jsme si s Michalem Loukotou (předseda MO TOP 09 - pozn. aut.) tu práci a spočítali to. V materiálech totiž bylo, že je vysázeno 180 stromů a čtyři tisíce keřů, a to se nám moc nezdálo. Výsledek? Stromů je asi 120 a keřů dva a půl tisíce. Dopadlo to tak, že těsně před zahájením zasedání zastupitelstva pan místostarosta Špetlík obcházel zastupitele a uváděl čísla na pravou míru. Tak tahle si podklady pro jednání zastupitelů nepředstavuji!

* Vaše koníčky?
Sport - fotbal, tenis, v létě cykloturistika a turistika. Z těch ostatních asi nejvíce převažuje četba, historie - nejvíce I. a II. světová válka, také životopisy. Jen kdyby bylo víc času…

Děkuji za rozhovor.
Bohuslava Charousková
bohuslava.charouskova@seznam.cz

Ing. Petr Soudský se narodil v roce 1960, je ženatý, má dva dospělé syny. Absolvoval gymnázium v Liberci a VŠST tamtéž.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme