ČESKOLIPSKÝ DENÍK: Měli by lidé kontrolovat hospodaření tepláren?

21.5.2010 / str. 02 / Z regionu

21. 5. 2010

Ivan Bartoš Česká pirátská strana

Případ Lenoxa není o nutnosti kontrolovat náklady tepláren, ale o selhání odpovídajících kontrolních a právních mechanismů. Obec se nesmí vzdát možností kontrolovat a částečně ovlivňovat dodávky tepla, vody, elektřiny a plynu. Zabezpečit základní podmínky pro důstojný život lidí je jednou z mála všeobecně uznávaných povinností státních byrokratů, a v tomto případě došlo k selhání veřejné správy a zneužití legislativního rámce.

Roman Kumpošt KDU- ČSL

Občané by měli mít nejen šanci, ale dokonce právo na veřejnou kontrolu nákladů tepláren. Dosavadní systém není opravdu průhledný a je nutné do něj vnést transparentnost. Určitě je zapotřebí zpřísnit podmínky pro teplárny v oblasti jejich cenové politiky, a současně dostat pod veřejnou kontrolu - například pomocí internetu -informace, co vše se do tvorby aktuální ceny promítá. Veřejnost tak okamžitě zjistí, zda je cena vyšší kvůli opravě potrubí a rozvodů.

Eduard Seibert Pravý Blok

Veřejná služba musí být veřejná se vším všudy, tedy i účetnictvím. Ale dnes nerozkryjete ani účetnictví obce, bohužel. Je to o odpovědnosti za rozhodování, zejména na výdajové stránce.

Věra Dunajčíková Strana práv občanů -Zemanovci

Především pro nájemce bytů by možnost kontroly nákladů tepláren, prostřednictvím zástupců či správců, měla existovat. U vlastníků nemovitostí bych to považovala za samozřejmost. Možnost kontroly nákladů by měla být i v zájmu dodavatelů, už jen pro značné náklady, vložené do rozvodů a výměníků upravujících TV, které by v případě odpojení od teplárny byly zbytečné. Náš název je Strana práv občanů, chceme posílit prvky přímé demokracie.

Zdeněk Mach ODS

Podle mého názoru, jsou ke kontrole nákladů tepláren vytvořeny kontrolní orgány, které kontrolu a vyhodnocení provádějí na základě požadavků a pravidel zadavatele. S výsledky by měli být samozřejmě seznámeni odběratelé centrálního vytápění a teplé vody.

Petr Skokan Věci veřejné

Jednoznačně ano. Občané by měli mít možnost kontroly hospodaření tepláren. Pokud se dostanu do Poslanecké sněmovny, budu prosazovat veřejnou kontrolu účtů teplárenských společností, a to nejen prostřednictvím orgánů, tedy zástupců odběratelů, ale i přímo občanů.

Zuzana Chytrá Suverenita - blok Jany Bobošíkové, Strana zdravého rozumu

Rozhodně by občané měli mít možnost kontrolovat firmy, na kterých jsou závislí. Pokud se dostaneme do parlamentu, zákonem přikážeme přísnou kontrolu takovýchto firem a regulaci zisků. Tak je tomu obvyklé třeba ve Skandinávii. Doba zlatokopectví vstupem Suverenity do parlamentu pro různé lehkoživky skončí.

Marie Nedvědová KSČM

Občané nemohou kontrolovat soukromé subjekty a nelze jim to ani ze zákona umožnit! Byl by to vážný zásah do vlastnických práv, což je s ohledem na Základní listinu práv a svobod nepřípustné.Tato otázka by však mohla býti řešena v rámci smluv o dodávce tepla, ve kterých by si strany domluvily podmínky a způsoby zpětné kontroly. Což můžou již dnes a netřeba to nijak zvlášť upravovat legislativní cestou.

Otto Jarolímek Konzervativní strana

Nedomnívám se, že by měl existovat speciální „zákon o teplárnách“, naši legislativu musíme zjednodušovat a počet zákonů snižovat. Významní odběratelé (tedy i výše zmiňovaná bytová družstva a podobně) by měli vyvinout dostatečný tlak, aby prosadili své zástupce do dozorčích rad firem, provozujících teplárny. Tito zástupci pak mohou předávat objektivní ekonomické informace jednotlivým zainteresovaným osobám.

Václav Horáček TOP09

Občané by měli mít právo kontrolovat náklady tepláren. Jednoznačně ano, mělo by to být jednoznačné právo každého občana. Byl bych pro, aby se otevřela diskuse o prosazení tohoto práva zákonem.

Jindřich Nestler Dělnická strana sociální spravedlnosti

A jsou skutečné náklady tepláren vůbec dohledatelné? Tyto zlodějské podniky se nikdy neměly privatizovat a měly zůstat ve státních rukách. Mělo by být samozřejmostí, aby se plátce kdykoliv podíval, co vlastně a za co platí. Anejen v teplárnách.

Martin Hrnčíř Strana svobodných občanů

A proč by občané měli teplárny „kontrolovat“? K čemu by jim to bylo? Když si kupujete housku, boty nebo televizor, kontrolujete náklady pekaře, ševce, či Panasonicu? Jen možnost a svoboda volby na ničím a nikým nepřekrouceném trhu dokáže prostřednictvím přirozené konkurence stlačit ceny jakéhokoli produktu na takovou úroveň, aby se dodavateli ještě vyplatilo dodávat a spotřebiteli kupovat.

Pavel Ploc ČSSD

Podle mého názoru by měli mít občané možnost kontrolovat hospodaření tepláren, to znamená i toho, podle čeho teplárny vypočítávají cenu tepla a teplé vody. Když si platí nějakou službu, mají podle mne nárok na to vědět, kam jejich peníze jdou a jak s nimi společnost hospodaří.

Vladislav Hron Občané.cz

Pokud mají být dodávky tepla a teplé vody zajišťovány z centrálního zdroje, v Liberci bych - kdybych měl možnost ovlivnit kontrolu obyvatel z parlamentu - na základě dostupných informací cestu hledal v upřednostňování využití zbytkového tepla, produkovaného spalovnou odpadů. Konkrétní situaci v jiných městech bych před rozhodnutím musel prověřit.

Martina Pokorná Strana zelených

Občan má právo kontrolovat náklady teplárny tehdy, je-li teplárna v obecním majetku nebo vlastní-li ji jako obchodní společnost město.Má-li teplárna soukromého vlastníka (společníka, akcionáře), pak vidím kontrolu výdajů jako problematickou.

 

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme