ČESKOLIPSKÝ DENÍK: Do sněmovny chce 250 lidí z kraje

12.4.2010 / str. 05 / Z regionu / čtk

12. 4. 2010
Liberec - V Libereckém kraji kandiduje v květnových volbách do Poslanecké sněmovny 250 lidí, což je o 20 více než před čtyřmi lety. Voliči přitom budou vybírat z kandidátek 18 politických subjektů stejně jako v roce 2006. Vyplývá to z kandidátek, které v pátek zaregistroval krajský úřad. Plnou sedmnáctičlennou kandidátku předložilo 11 subjektů, na kandidátce Národní prosperity je jen jediný kandidát.

Největší strany ODS, KSČM a ČSSD předložily kandidátky ve stejném složení, v jakém je navrhovaly už při přípravě předčasných voleb loni na podzim. Občanské demokraty povede do voleb poslanec Zdeněk Mach, další poslanec - Pavel Ploc je lídrem kandidátky sociálních demokratů. V čele komunistické kandidátky zůstala českolipská právnička Marie Nedvědová. Také kandidátka TOP 09 zůstala v nezměněné podobě v čele s železnobrodským starostou Václavem Horáčkem.

Zakázaná strana pokračuje

Výrazně se změnily zejména kandidátky menších stran. Velká změna je na kandidátce republikánů, které v Libereckém kraji povede do voleb sám předseda strany Miroslav Sládek. Křesťanští demokraté zase postavili na třetí místo kandidátky šéfa humanitární organizace Hand for Help Jaromíra Dolanského, který se chystá s polní nemocnicí pomáhat na Haiti.

Zajímavá je také kandidátka Dělnické strany sociální spravedlnosti, která potvrzuje, že je strana skutečně pokračovatelem Dělnické strany. Tu 17. února zrušil soud, kvůli podněcování k násilí a usilování o radikální změnu demokratického zřízení. Na sedmnáctičlenné kandidátce DSSS je devět kandidátů, kteří byli i na kandidátce Dělnické strany připravené loni na podzim do předčasných voleb. Stejný zůstal i lídr - Jindřich Nestler.

Před čtyřmi lety vyhráli volby do Poslanecké sněmovny v Libereckém kraji občanští demokraté se ziskem 38,81 procenta odevzdaných hlasů. Pro ČSSD, která skončila na druhém místě, se rozhodlo 29,31 procenta voličů. Třetí příčka patřila KSČM, kterou volilo 11,51 procenta voličů, a hranici pěti procent překročila ještě Strana zelených se ziskem 9,58 procenta hlasů. Letošní průzkumy jí ale dávají minimální šance.

Region| Severní Čechy
Publikováno| Liberecký deník; Z regionu; 05