Bašus: Proč jsem proti rouškovnému

23. 11. 2020
Nedávno jsem na Facebooku vedl polemiku na téma rouškovné 5 000 Kč pro seniory s paní poslankyní Pastuchovou, která se snažila dát najevo, že kritikou tohoto opatření nemám rád seniory a že si jich nevážím. Dovolil jsem si k jejímu článku k tomuto tématu napsat "když sekera, tak pořádná". Důvodem mého negativního postoje není neúcta k vyššímu věku, ale nekoncepčnost celého opatření.
 
Rouškovné přichází v době, kdy stát řeší finanční příjmy z důvodu pozastavené ekonomiky. Má rozprodané státní rezervy, jede na dluh. Testování na Covid stojí denně několik milionů. Senioři jsou dle vlády stresování. S tím souhlasím, ale co takoví živnostníci, kteří živí svou rodinu. Matky samoživitelky, které přišli o práci. Malé firmy, které musejí propouštět své zaměstnance nebo je platit defacto za neodvedenou práci, děti, kteří přichází o školní výuku ve skupině ve škole. Ti stresováni nejsou?
 
Jestli chceme pomoci, tak všem stresovaným. Nemyslím si, že 5 000 Kč nahradí ztracené rodinné kontakty, přátelé a podobně. Že někteří senioři nemají na léky apod.? Více než almužna pomůže systémová a koncepční pomoc. Někteří lidé v produktivním věku si nemohou dovolit ani marodit. Dále otázkou zůstává, zda si vláda opravdu seniorů váží, protože její jednání a ekonomickou nezodpovědnost odnesou seniorů milovaná vnoučata, a to jim chce vláda udělat??
 
Pět tisíc korun je díra 15 miliard do státního rozpočtu. Pro představu to je skoro 9 milionů testů na Covid, což je při denním testování cca 7 000 testů cca 1 260 dní testování a tím pádem i předcházení šíření. A to nemluvím o léčbě těžce nemocných nebo lepší ochrana seniorů např. nákupem lepších respirátorů apod. Protože ty si senior nemůže dovolit.  

Ondřej Bašus, předseda regionální organizace TOP 09 Jablonec nad Nisou  

Štítky
Osobnosti: Ondřej Bašus
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme