Alexej Navalnyj jako páka na západ?

16. 4. 2021
Zdravotní stav předního Ruského opozičního politika Alexeje Navalneho je každým dnem horší. Je likvidován psychicky i fyzicky, před zraky celého světa a pomalu. Zdá se, že si to kremelský režim užívá plnými doušky a svět s tím může jen velmi málo co dělat. Z Alexeje Navalného se stává nástroj pro politické ústupky západu a nátlak na státy Evropské Unie, které jsou na lidská práva velmi citlivé. Je to bohužel zaběhnutá politická hra Ruska, jak jej známe a Rusko tuto hru hraje již dlouho a umí jí dobře.
    
Shrňme si jen události posledního půl roku. Nejdříve otrava Novičokem, dramatický transport a léčba v Evropě. Krajem tohoto roku následovalo jeho zadržení hned na letišti v Moskvě. Je uvězněn pro absurdní obvinění ze zpronevěry z roku 2014, které i Evropský soud pro lidská práva shledal jako protiprávní. Co čekat od Ruského aparátu že? Navalnyj se rozhodl pro hladovku, jako formu protestu a nátlaku na režim. Již zhubl 8 kg a od jeho zadržení dalších 15. Předtím si stěžoval na silné bolesti zad, které se rozšířily na jednu nohu a říká, že jeho druhá noha je znecitlivělá. Navíc jeho komplikace jsou umocněné nedostatečnou léčbou právě po otravě Novičokem. Jsou také informace, že jej ve vězení stále budí světlem a trpí tak spánkovou deprivací.
 
To, jaká bude situace za pár dní nebo týdnů, nebo k jakým krokům dospěje světové společenství a Rusko je neznámé. Nic méně se domnívám, že osud tohoto muže je zapředen do soukolí mocenských záměrů Ruska a jeho schopnosti této situace využívat a časté slabosti západu tomuto podléhat.

Martin Chroust, předseda krajské organizace TOP 09 Liberec

Štítky
Osobnosti: Martin Chroust
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme