28. října - Den vzniku Československa

25. 10. 2019
Den vzniku samostatného Československa je státní svátek České republiky, kterým se každoročně 28. října připomíná vznik samostatného státu. Došlo k němu 28. 10. 1918 na konci 1. světové války, po rozpadu Rakouska-Uherska.
Po rozdělení Československa na dva samostatné státy – Českou republiku a Slovenskou republiku, se na Slovensku přestal tento svátek slavit. Také u nás jeho odpůrci argumentují tím, že se u nás slaví založení již neexistujícího státu. Historikové, další odborná veřejnost i běžní občané /včetně mě/ však považují toto datum za zásadní v moderních dějinách našeho státu a českého národa.

V tento den patří k obvyklým projevům oslav státního svátku jmenování generálů prezidentem, účast hlavy státu na vojenské přísaze Hradní stráže či udílení státních vyznamenání ve Vladislavském sále na Pražském hradě.

Prezidentem našeho státu je člověk, který nectí ústavní pořádky, je mstivý a nenávistný.

Politici, kteří hájí právo a demokracii, se akce na Hradě pořádané prezidentem nezúčastní. Většinou nebyli pozváni. Jsou mezi nimi např. senátoři a poslanci, kteří byli pro ústavní žalobu na prezidenta pro hrubé porušení ústavy nebo jiné součásti ústavního pořádku. Žaloba obsahovala výčet osmi prezidentových skutků. Senátem byla schválena, Sněmovnou hlasy ANO, ČSSD, KSČM a SPD bohužel neprošla. Pozván nebyl ani Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Co ke své neúčasti ve Vladislavském sále řekli špičkoví politici TOP 09?

Jiří Pospíšil: "Zeman vyznamenává komunistické pohlaváry, na státní svátek zve jen své kamarády a po celý rok porušoval ústavu. U toho nebudu dělat statistu. Na Hradě to zřejmě vědí, a tak už mne ani nepozvali. Nepřekvapuje mě to, nedostal jsem pozvánku ani v minulosti. Důvodem je to, že se prezident Zeman k veřejným ústavním činitelům chová selektivně, zve jenom ty, kteří ho podporují, nebo ty, kteří se k němu staví neutrálně. Zeman tento státní svátek pojímá jako svoji osobní akci."

Miroslav Kalousek: "Řádový den bude pro mě i letos velkou poctou. Být mezi těmi, které Miloš Zeman vyřadil z pozvánek na Hrad, chápu jako státní vyznamenání."

Markéta Pekarová Adamová: "Nesouhlasím s privatizací státního svátku, kterou pan Zeman předvádí. Selektivní zvaní jen těch, kteří se mu líbí, opravdu není důstojné oslavy svátku založení Československa."

Tomáš Czernin: "Kam moji předkové chodili volit české krále, tam mě dnes nepozve prezident. Nevadí mi to. Vadí mi, že dočasný prezident si usurpuje státní svátek způsobem, který by si ani monarcha nedovolil."

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil položí s ostatními vrcholnými politiky za TOP 09 28.října květiny u sochy Tomáše Garrigua Masaryka na pražském Hradčanském náměstí.

MUDR. MILOŠ REJMONT, ČLEN TOP 09 SEMILY A LÉKAŘ SE ZAMĚŘENÍM NA DIAGNOSTIKU PRSOU

Osobnosti: Miloš Rejmont