15. březen 1939 a 15. březen 2022

15. 3. 2022
Je tomu přesně 83 let, co 15. března 1939 započala okupace Československa německými vojsky. O pouhý den později byl výnosem nacistického vůdce Adolfa Hitlera ustanoven Protektorát Čechy a Morava. Formální hlavou útvaru, jenž byl součástí Třetí říše, zůstal sice prezident Emil Hácha, moc však třímal v rukou úřadující říšský protektor Konstantin von Neurath. Začalo jedno z nejtemnějších období českých dějin.
 
Ruská invaze na Ukrajinu neboli rusko-ukrajinská válka začala zrána 24. února 2022 ruským útokem na Ukrajinu. Je součástí ruské vojenské intervence na Ukrajině a vyvrcholením rusko-ukrajinské krize. Ze strany Ruska je označován jako „speciální vojenská operace na demilitarizaci a denacifikaci Ukrajiny“. Jednoznačně jde o agresi ze strany Ruska. Invaze probíhala v prvních fázích ostřelováním různých vojenských cílů na celém území Ukrajiny, obsazováním letišť a dalších strategických objektů. Ruská vojska či jednotky označené písmenem Z postupují z východu v oblasti samozvaných separatistických republik, od jihu z okupovaného Krymu i od severu z území Ruska i Běloruska. Útok představuje nejrozsáhlejší konvenční bojovou operaci v Evropě od skončení druhé světové války. Drtivá většina zemí ostře odsoudila ruskou invazi na Ukrajinu rezolucí mimořádného zasedání Valného shromáždění OSN nazvané „Agrese vůči Ukrajině“ a vyzvala Moskvu k okamžitému ukončení bojů a stažení svých vojáků.
 
Dnes 15.března 2022 odcestoval na Ukrajinu český premiér Petr Fiala s premiérem Polska Mateuszem Morawieckým, vicepremiérem Jarosławem Kaczyńskim a premiérem Slovinska Janezem Janšou. Reprezentují Evropskou radu. Setkají se s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a premiérem Denysem Šmyhalem. Tato návštěva je zorganizována po konzultacích s prezidentem Evropské rady Charlesem Michelem a předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou. Cílem je vyjádřit jednoznačnou podporu Evropské unie Ukrajině a její svobodě a nezávislosti.
 
Pane premiére Petře Fialo, děkuji!

MUDR. MILOŠ REJMONT, PŘEDSEDA RO TOP 09 SEMILY A LÉKAŘ SE ZAMĚŘENÍM NA DIAGNOSTIKU PRSOU

Štítky
Osobnosti: Miloš Rejmont
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme