Před rokem začaly hradecké školy přijímat první uprchlíky z Ukrajiny, za rok jich bylo 500

Přesně před rokem začalo město Hradec Králové přijímat do svých základních škol děti ukrajinských válečných uprchlíků. První školou, která tyto žáky začala přijímat, byla ZŠ Jiráskovo náměstí. Během dalších dnů děti nastupovaly také do ZŠ Josefa Gočára a ZŠ Bezručova. Za uplynulý rok tak prošlo všemi sedmnácti hradeckými školami okolo 500 ukrajinských žáků. 

7. 3. 2023

„Začleňování nově příchozích žáků do hradeckých škol proběhlo velice plynule. Přitom pro učitele a výuku to nebylo v takových počtech vůbec jednoduché. Ve školách byli schopni velice rychle přizpůsobit výuku také pro ukrajinské nováčky či jim zajistit speciální pedagogy pro výuku češtiny. Hradecké školy tento úkol obdivuhodně zvládly, a za to jim patří můj veliký dík. Svou pozitivní roli sehrála i nesamozřejmá solidarita v dětských kolektivech, které ukrajinské nováčky přijaly mezi sebe,“ uvedla Pavlína Springerová (HDK), primátorka Hradce Králové, do jejíž gesce patří oblast školství. 

Za uplynulý rok prošlo hradeckými základními školami kolem 500 ukrajinských dětí, přičemž do vypuknutí rusko-ukrajinského konfliktu navštěvovalo hradecké základní školy zhruba 25 ukrajinských dětí. „Nejvíce dětí nastoupilo právě vloni v březnu, kdy najednou během měsíce nastoupily bezmála dvě stovky ukrajinských uprchlíků. Do mateřských škol to pak bylo zhruba 30 dětí,“ upřesnil vedoucí odboru školství hradeckého magistrátu Zbyněk Bárta. Ve druhém pololetí loňského roku měly ukrajinské děti zdarma obědy ve školních jídelnách.

Hradecké školy během roku opustilo 127 ukrajinských dětí. V současné době se starají v hradeckých základkách o 374 ukrajinských žáků a přibližně 80 v mateřských školách. Mezi školy s největším počtem nově přijatých ukrajinských žáků patří se čtyřmi desítkami Základní školy SNP a Mandysova, 37 jich mají v hradeckých Kuklenách. 

Město se do pomoci Ukrajině zapojilo okamžitě po zahájení rusko-ukrajinského konfliktu. Zastupitelstvo města vyčlenilo z rozpočtu dva miliony korun. První milion byl ihned zaslán na účet Charity ČR, finance z druhého milionu byly použity zejména na zajištění ubytování pro ty, kteří prchají před ruskou agresí. Dále z něj byly financovány obědy a pomůcky dětem v hradeckých základních a mateřských školách. Město od začátku konfliktu aktivně hledalo a poskytlo ubytovací kapacity pro uprchlíky. Zároveň zřídilo transparentní účet na pomoc partnerskému Černihivu, kde sbírá finanční prostředky na jeho obnovu. Zhruba 400 tisíc korun z tohoto účtu již pomohlo k nákupu speciálního ponorného čerpadla sloužícího k obnovení dodávek pitné vody, nebo také na výměnu vytlučených oken černihivské školky.

Zdroj: Magistrát města Hradec Králové 

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme