Zdravotní sestry nebudou potřebovat vysokou školu, schválila Sněmovna

26. 4. 2017
Zdravotní sestry nebudou muset mít vysokou školu. Novelu zákona o nelékařských zdravotnických povoláních, která změnu zavede, ve středu posvětila Sněmovna. Normu nyní posoudí senátoři.

Sestřičky nebudou muset mít vysokou školu, ale budou jim stačit čtyři roky na střední zdravotnické škole a rok studia na vyšší odborné škole Změna by měla platit od září letošního roku a dotkne se i již současných studentek a studentů. 

Cílem návrhu je stabilizovat a zkvalitnit vzdělávání pro nelékařská povolání a přispět k navýšení počtu všeobecných a dětských sester,“ orodoval za zákon ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD). 

U některých vyšších specializací, jako například intenzivní péče, bude vysokoškolské vzdělání potřeba. 

Je to experiment, prohlásil Heger

Je pravdou, že zákon není dokonalý. V době, kdy vznikl, tak vyvolal obrovskou revoluci a zmatky. Je to experiment, který je v průběhu potřeba dolaďovat,“ komentoval někdejší ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). 

Hrozí podle něj, že pro lékaře bude těžší rozlišit, jaké kompetence mají sestry s různým způsobem vzdělání a přizpůsobit tomu jejich práci a péči o pacienty 

Současná praxe je taková, že zdravotní sestry musí po dostudování střední školy absolvovat ještě tři roky bakalářského studia. 

Poslanci chtějí v zákoně zakotvit rovněž podmínky pro povolání terapeuta a specialisty tradiční čínské medicíny. 

Novela nyní poputuje do Senátu, poté ji dostane prezident Miloš Zeman.

novinky.cz
Domácí

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme