Zastupitelé schválili dohodu o stadionu. Zbývá už jen kolaudace

Hradečtí zastupitelé dnes na svém mimořádném zasedání schválili dohodu mezi městem a stavebním konsorciem o převzetí a užívání části stavby nového fotbalového stadionu. Pro dohodu hlasovalo 25 z 28 přítomných zastupitelů. Rozhodnutí zastupitelů významně přiblížilo konání sobotního ligového zápasu s Českými Budějovicemi pod lízátky. K jistotě sehrání zápasu v nové aréně zbývá poslední krok, kterým je kolaudace fotbalové části arény. Uskutečnit by se měla zítra.

1. 8. 2023

Podle původní smlouvy mezi městem Hradec Králové a stavebním konsorciem firem Strabag, Geosan Group a D&D Elektromont mělo město převzít celou hotovou stavbu do 30. června. Stadion však do současné chvíle není dokončený. Aby na něm hradečtí fotbalisté mohli odehrát sobotní ligový zápas, přišla radnice s dohodou, podle které nyní převezme jen část nového stadionu.  „Dohoda především stanoví, za jakých podmínek a za co bude nadále, i ve vztahu k převzaté části, odpovídat zhotovitel,“ uvedla hradecká primátorka Pavlína Springerová (HDK).

Navrhovaný postup řešení situace dnes na svém mimořádném zasedání schválili hradečtí zastupitelé. Pro jich hlasovalo 25 z celkem 28 přítomných. Zdrželi se pouze tři členové zastupitelského klubu hnutí ANO Lukáš Fiedler, Luboš Groh a Jan Fajfr. „Pro předložený návrh, a především tak pro nový hradecký fotbalový stadion hlasovali zastupitelé z koalice i opozice. Velmi si cením toho, že v této situaci nehrála roli barva dresu,“ řekla po hlasování primátorka. Předseda zastupitelského klubu ANO Fiedler po hlasování uvedl, že přes některé výhrady se opoziční hnutí dohodlo tak, že většina klubu návrh podpoří tak, aby měl potřebnou většinu.

Schválená dohoda umožní na stadionu odehrát nejen první domácí ligový zápas 5. srpna, ale i celou podzimní část Fortuna ligy. „Dohoda předpokládá, že město převezme jen takovou část stavby, která bude stavebně dokončena, bude pro ni vydán kolaudační souhlas nebo jiné příslušné povolení a nebude mít vady, které by bránily jejímu užívání, zejména pak odehrání fotbalových zápasů, a která bude pro fotbalová utkání certifikována ze strany FAČR,“ vysvětlil náměstek primátorky pro oblast městských investic Lukáš Řádek (TOP 09).

Zhotovitel předpokládá, že ve středu 2. srpna by mohl disponovat dílčí kolaudací stavby. Ta by za podmínek ve schválené dohodě umožnila odehrání fotbalového utkání 5. srpna na stadionu v Hradci. „Díky této dohodě jsme výrazně blíž tomu, že se v sobotu fotbal odehraje na domácí půdě. Finální rozhodnutí by podle správce stavby mělo padnout ve středu, nejpozději ve čtvrtek. Musíme také stále počítat s tím, že stavba bude ke dni převzetí nejspíš vykazovat mnoho vad a nedodělků, jejichž odstraňování bude trvat ještě několik měsíců,“ uvedl Lukáš Řádek (TOP 09).

Podle důvodové zprávy byly ještě v neděli na stavbě přes 2500 vad a nedodělků. Z důvodové zprávy také vyplývá, že stavební firmy odmítají města platit sankce za zpoždění stavby. Argumentují tím, že vzhledem k úpravám projektu došlo k posunutí termínu dokončení díla do 29. září. Pokud se obě strany na sankcích nedohodnou, může spor skončit až u soudu. 

Zdroj: Tomáš Kulhánek, salonkyhk.cz

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme