Zastupitelé schválili 140 milionů na zajištění akutní lůžkové a ambulantní péče a lékařské pohotovostní služby

Královéhradecký kraj poskytne v roce 2020 svým nemocnicím na zajištění urgentní (neodkladné) akutní lůžkové a ambulantní nemocniční péče a zajištění lékařské pohotovostní služby 140 milionů korun. Dalších 6,5 milionu poputuje jako vyrovnávací platba za poskytování lékařské pohotovostní služby do Fakultní nemocnice Hradec Králové. V pondělí o tom rozhodli zastupitelé.

11. 12. 2019

„Zdraví obyvatel Královéhradeckého kraje a kvalitní zdravotní péče je naší prioritou. Zároveň chceme zajistit i dobré pracovní podmínky pro lékařský i nelékařský personál, proto našim nemocnicím poskytneme 140 milionů korun ve formě takzvané vyrovnávací platby,“ uvedl náměstek pro zdravotnictví Aleš Cabicar (TOP 09).

Královéhradecký kraj poskytne pro zajištění urgentní (neodkladné) akutní lůžkové a ambulantní nemocniční péče a zajištění lékařské pohotovostní služby jednotlivým zdravotnickým zařízením v roce 2020 vyrovnávací platby ve výši:

  • ON Jičín a.s. – 34 924 463 Kč
  • ON Náchod a.s. – 67 644 132 Kč
  • ON Trutnov a.s. – 28 713 554 Kč
  • Městská nemocnice a.s. – 8 717 851 Kč

Smlouvy o závazku veřejné služby kraj uzavřel s nemocnicemi v roce 2016 na období 10 let. Výši a rozdělení vyrovnávací platby schvaluje zastupitelstvo kraje na návrh zdravotnického holdingu a na základě žádosti samotných nemocnic.

„Při stanovení výše vyrovnávacích plateb pro jednotlivá zdravotnická zařízení na rok 2020 jsme vycházeli například z výročních zpráv či výsledků hospodaření zdravotnických zařízení za rok 2018 a předběžných výsledků za leden až září 2019,“ sdělil Aleš Cabicar (TOP 09).

Krajští zastupitelé také na prosincovém jednání také schválili smlouvu s Fakultní nemocnicí Hradec Králové, která stanovila výši vyrovnávací platby za poskytování lékařské pohotovostní služby v roce 2020 na 6,5 milionu korun.

„U této částky došlo ke snížení o 2,7 milionu korun, důvodem byly nové výnosy od zdravotních pojišťoven za pohotovost. Loni jsme s fakultní nemocnicí měli uzavřenou smlouvu na poskytnutí vyrovnávací platby za lékařskou pohotovost ve výši osm milionů korun,“ dodal náměstek Cabicar (TOP 09).

Lukáš Vaníček

Zdroj: Královéhradecký kraj

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme