Záchranáři dostanou novou výjezdovou základnu a školicí centrum v Temném Dole

Za více jak 40 milionů korun vznikne v Temném Dole nové výjezdové stanoviště a školicí centrum pro Zdravotnickou záchrannou službu Královéhradeckého kraje. Stavební práce začnou nejpozději v dubnu letošního roku. Většinu částky projektu pokryje evropské dotace, zbylou částku zaplatí kraj ze svého rozpočtu.

10. 2. 2020

„Současný stav základny v Trutnově nevyhovuje zásahovým podmínkám, jelikož je pro záchranáře obtížné dodržovat zákonem stanovený čas dojezdu na místo zásahu, zejména při nepříznivých klimatických podmínkách. Základna se nachází také na místě, kde dochází k častým změnám počasí, a to především v zimě v podobě lavin, orkánů nebo masivních námraz. Proto zrekonstruujeme stávající budovu v Temném Dole. Ta umožní záchranářům snížení dojezdové doby do východní části Krkonoš,“ odůvodnil potřebu nové základny náměstek Aleš Cabicar (TOP 09) odpovědný za oblast zdravotnictví.

Dvoupatrová výjezdová základna včetně přístavby garáže počítá i s prostory určené ostatním složkám integrovaného záchranného systému, a to pro případ mimořádných událostí. Pro potřeby krizové připravenosti je v rámci výjezdové základny navrženo zázemí až pro 16 osob.

„V současné době nám ještě zbývá uzavřít smlouvu na zajištění technického dozoru stavebníka a koordinátora bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. Nejpozději začátkem dubna zahájíme stavební práce, které potrvají přibližně 13 měsíců. To platí pro nové výjezdové stanoviště i pro výcvikovou a školicí základnu,“ řekl radní Václav Řehoř odpovědný za oblast investic.

V rámci projektu bude také zrekonstruován stávající objekt Vzdělávacího a výcvikového střediska v Temném Dole, kam kraj pořídí potřebné vybavení pro zajištění výcviku a školení personálu složek integrovaného záchranného systému.

Do tohoto školicího centra se chystáme pořídit přibližně 12 simulátorů, na kterých budou zaměstnanci trénovat postupy při náhlé zástavě oběhu či kritického stavu pacienta, dále jeden trenažér pro nácvik invazivních výkonů a k tomu samozřejmě potřebnou počítačovou techniku,“ doplnil náměstek Cabicar (TOP 09).

Celkově projekt přijde na více jak 40 milionů korun včetně DPH. Vybavení za dalších 3,9 milionu korun včetně DPH bude kraj ke konci letošního roku pořizovat. Většinu částky pokryje evropská dotace, zbylých 10 % dofinancuje Královéhradecký kraj. Administraci projektu zajistilo Centrum investic, rozvoje a inovací.

Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje disponuje celkem 15 výjezdovými stanovišti v kraji.

Sylvie Velčovská

Zdroj: Královéhradecký kraj

Štítky
Osobnosti: Aleš Cabicar
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme