Všechno nebo nic, aneb existuje třetí cesta?

30. 3. 2011

Tyto ve své podstatě spíše filosofické otázky nabývají v současné době zcela konkrétní obrysy v podobě dvou rozporuplných stavebních projektů v Hradci Králové – Auparku firmy HB – Reavis a Arkád firmy ECE.

Pro TOP 09 je volba zdánlivě jasná. Ani jeden z projektů není zcela v souladu s naší dlouhodobou strategií podpory drobného podnikání a dalším problémem je nesoulad s naší deklarovanou snahou zlepšit dopravu v našem městě. Oba projekty totiž dopravu významně komplikují.
Nesplňují tak naše základní krédo chovat se k městu s péčí řádného hospodáře. Bohužel nestojíme na začátku s čistým stolem. Předchozí vedení radnice stihlo dovést město vstříc realizaci těchto kontroverzních projektů.
Bylo by velmi zjednodušující setrvávat nekompromisně na programových idejích a všechno odsoudit. TOP 09 chce nejprve vše analyzovat a seznámit se s množstvím složitostí, které obě kauzy doprovázejí. Zastavení těchto projektů sice pomůže dopravě a drobným prodejcům, ale zároveň nepřidá městu na důvěryhodnosti v očích dalších investorů. To představám o řádném hospodáři jistě příliš nepřidá.
Jak tedy dále? Především je třeba rozkrýt skutečný stav věcí. Nejen zastupitelstvo, ale i občané města by měli dostat pravdivé informace o výhodách a záporech obou těchto projektů. Je třeba, aby o nich začala probíhat seriózní diskuse oproštěná od lobbystických vlivů a zájmů.

O to TOP 09 od počátku usiluje.

Jan Hoznedr
člen TOP 09 Hradec Králové
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme