Vesnická škola v Dobřanech byla na zavření, chyběli učitelé i děti. Dnes do ní chodí ale 185 žáků

Ve čtvrtek 1. června bude Senát projednávat zákon o pedagogických pracovnících. Učitelům jako první profesi v České republice by mohl tento zákon garantovat plat navázaný na průměrný výdělek, a to ve výši 130 procent. Cílem je přilákat do školství kvalifikované lidi.

31. 5. 2023

Před lety se s nedostatkem učitelů potýkali i v Dobřanech na Rychnovsku. Dnes tamní školu navštěvuje o pět desítek víc žáků, než kolik má obec stálých obyvatel.

„Je to prostě typická vesnická škola, která byla na zavření. A my jsme se ji snažili zachránit,“ říká ředitel školy a také senátor Jan Grulich z TOP 09.

Díky rekonstrukci dnes dobřanskou devítiletku navštěvuje 185 dětí. Do obce s pouhými 130 obyvateli je rodiče přivážejí třeba až ze vzdáleného Náchoda nebo Opočna. „Je to tak trošku přirozené. Ne, že bychom byli nějak příliš velcí odborníci. Já vždy říkám, když dítě chodí rádo do školy, tak se pak učí samo. “

Lucinka Kohoutková a Maty Hepnar chodí do druhé třídy. Na co se do školy těší?

„Protože mám ráda ty předměty a paní učitelku. “

„Baví mě to všechno, všechny předměty. “

Důležité jsou tady přestávky. Samozřejmě bez mobilů, ale hlavně při oblíbené aktivitě. Co všechno tu mají děti na výběr, říká Bára Remešová ze 6. třídy. „Můžeme hrát stolní fotbálek, někdy je i venku ping pong. My ale většinou hrajeme šachy. “

Ve výuce má důležité místo angličtina s rodilým mluvčím, děti se učí vařit, bez ohledu na počasí každý den celá škola absolvuje kilometrový běh s Emilem Zátopkem.

Pro deváťáky jsou to zase hodiny finanční gramotnosti. „Odejdou na střední školy a někdy i dále, tak se penězi budou zabývat neustále. My jsme tady v regionu, kdy není výjimkou, že je 15 až 20 procent exekucí ve vesnicích, “ říká Jan Grulich (TOP 09).

Když dělal ředitel Grulich výběrové řízení na učitele v roce 2008, přihlásilo se mu 30 zájemců. Dnes se do školy na neobsazené místo učitele hlásí čtyři, pouze jeden má potřebnou kvalifikaci. „Jestli chceme kvalitní lidi, kteří chtějí kvalitně bydlet, zajet si na dovolenou a přitom mít svoji práci rádi, tak je musíme dostatečně zaplatit a to školství bylo tam velmi podhodnocené, že tam nepřicházeli kvalitní lidé. “

Podle senátora Jana Grulicha je zákon o pedagogických pracovnících prvním krokem ke zkvalitňování školství u nás. Senátoři ho budou projednávat ve čtvrtek 1. června.

Milan Baják, Naďa Kverková

Zdroj: hradec.rozhlas.cz

Štítky
Osobnosti: Jan Grulich
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme