Ve stanu hlasovali o nominaci pomocí iPadů

25. 10. 2011

Organizační zajímavostí sněmu bylo to, že sněmovní sál byl umístěn ve stanu postaveném ve vnitřním nádvoří, a to i přes venkovní teplotu slabě nad nulou. Na postřehy ze sněmu jsme se zeptali Aleše Cabicara, náchodského radního a 1. místopředsedu Regionálního výboru TOP 09 Náchod.

Jaké bylo sněmování ve stanu? Neklepali jste se zimou?
Stan sloužil po celé dva dny jako sněmovní sál, kde probíhaly jak diskuse tak přednesy zpráv našich ministrů... zkrátka celé jednání. Pravdou je, že na druhý den jsem se vybavil o něco teplejšími ponožkami, nicméně výhodou byla možnost využití zázemí prostor Adalbertina, což je budova sama od sebe velmi krásná a vznešená.

Co bylo hlavním momentem setkání? Jaké se vám líbil moderní styl hlasování?
Kromě úpravy některých bodů našich stanov první den sněmu poznamenal moment, kdy sněm jako nejvyšší orgán TOP 09 jednomyslně schválil návrh předsednictva na kandidaturu Karla Schwarzenberga na nejvyšší ústavní funkci České republiky, na prezidentský úřad. Pan přeseda Schwarzenberg tuto nominaci přijal a já jsem samozřejmě velmi rád, že jsem spolu s ostatními delegáty sněmu jeho nominaci potvrdil.
Samotné hlasování pak probíhalo tou nejmodernější metodou, za pomocí osobních kódů jednotlivých delegátů a iPadů, což proces volby a zejména rychlost vyhodnocení velmi znatelně zkrátilo.
Dle mého názoru je to volba naprosto logická, Karel Schwarzenberg je člověk vysokých morálních principů, navíc, což je také velmi důležité a nutné pro výkon úřadu prezidenta republiky, s velkým respektem v zahraničí. A já přeji panu předsedovi k tomuto rozhodnutí zejména pevné zdraví.

Dokážete teď po sněmu odhadnout, co se bude dít s preferencemi a celkovou oblibou strany příští rok, kdy vstoupí v platnost drtivá většina reforem - zvýšení DPH, zdravotnická – poplatky v nemocnici, nadstandardy v nemocnicích, snížení sociálních dávek...?

Víte, to je docela možné, že spolu s realizací schválených reformních zákonů, o kterých jste se zmínil, dojde třeba k mírnému zakolísání. Ale já jsem optimista, a vše záleží jenom na nás, jak budeme schopni lidem naše kroky vysvětlit a získat je pro ně. To je naše práce a pan předseda na nás velmi důrazně apeloval. My jsme nikdy neříkali, že to bude jednoduché, ale že je to hlavně nutné vzhledem k budoucnosti naší země a generací, co přijdou po nás. V perspektivě střednědobé budoucnosti a odpovědnosti za ní je zakolísání či mírný pokles preferencí únosnou cenou. Lidem musíte říkat pravdu, žití pohodlně a na dluh nikdy nikomu nic nepřineslo, snad kromě krátkodobé falešné úlevy. Ve svém důsledku pouze přesouváte váš problém na někoho dalšího, a to je nefér. Myslím, že těch dokladů o pravdivosti mých slov je v evropských ekonomikách nyní více než dost. Na druhou stranu, jako místopředseda regionálního výboru jsem rovněž spoluzodpovědný např. za přijímání nových členů, a mám radost, že naše řady rožšiřují mnohdy i mladí lidé, o kterých se jistě nedá tvrdit, že by požívali nadprůměrné příjmy ale chápou nutnost právě těchto kroků, byť se někomu jeví jako silně nepopulární. Ty zákony odrážejí totiž naše základní teze, rovnost podmínek pro všechny, adresnost sociální pomoci pro zabránění jejich zneužívání, odstranění různých zvýhodnění jedněch skupin vůči druhým, nastavení úrovně práva a povinnosti vůči celku – státu jako základ zdravého fungování a realizace jedince v naší společnosti.

Jak moc je podle vašeho názoru vláda protikorupční (Vondra a ProMoPro, kauza ČEZ…) Může mít tento obraz dopad na výsledky krajských voleb v příštím roce?
Korupce byla, je a bude velmi závažný problém. Nikdy nezmizí, můžete se ji snažit maximálně omezit. Jádro hledejte vždy v každém jedinci, co vstupuje do politiky, těch lákadel je tam asi dost. A ne každý to bohužel zvládne, dle mne je to pouze závislé na individuálním charakteru. Na úrovni vládní se můžete snažit tomu předcházet různými mechanismy a formulovat je do zákonů. Např. známá je snaha TOP 09 a STANu, aby mnohdy diskutované státní podniky či podniky s majetkovou účasti státu podléhali i možné kontrole ze strany sněmovny cestou kontrolního výboru, nebo naše nedávná aktivita, kdy se snažíme uzákonit, že jakýkoliv subjekt ucházející se a realizující jakoukoli veřejnou zakázku jednoznačně obnaží svouji vlastnickou strukturu. To by byl také posun, který by jednoznačně zmenšil prostor pro korupční jednání. Ale jak říkám, každý, kdo je aktivní v politice a to na jakékoli úrovni, v tom musí mít jasno hlavně sám. Na vámi zmíněné blížící se krajské volby zmíněné kauzy mohou mít vliv a já jsem velmi rád, že TOP 09 není ničím podobným zmítán. Mimochodem, i na toto velmi důrazně apeloval pan předseda Schawarzenberg při svém projevu na sněmu.

Jiří Špreňar
Náchodský deník
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme