V Hořicích bylo otevřeno muzeum motocyklových závodů

V zámku v Hořicích na Jičínsku bylo otevřeno muzeum motocyklových závodů, které mají ve městě více než osmdesátiletou tradici. V expozici nazvané Pocta hořickým závodům a lidemkolem nich návštěvníci uvidí kolem 20 historických i současných závodních motocyklů a desítky dalších exponátů.

29. 5. 2018


Muzeum je v přízemí barokního zámku, který město loni koupilo od státního podniku Lesy České republiky. Původně tam měli lesníci kanceláře. Radnice počítá s tím, že v jiné části zámku vybuduje moderní muzeum motocyklových závodů na přírodních okruzích. „Dnes otevřené muzeum vzniklo na koleně s náklady několika desítek tisíc korun. Mělo by být prvním krokem k budoucímu muzeu, které je zatím ve fázi studie,“ řekl místostarosta Martin Pour (Hořičtí patrioti s podporou TOP 09). 

Motocykly do muzea dočasně zapůjčili jejich majitelé. Proto tvůrci muzea počítají s tím, že jednotlivé části expozice se budou obměňovat. Zatím je muzeum zaměřeno především na historii hořických závodů. Zvláštní síň slávy mají v expozici závodníci Gustav Havel a Antonín Vitvar. „V budoucnu by mohli mít svou síň i jiní závodníci, například František Šťastný,“ řekl spoluautor expozice a kronikář města Jaroslav Kotrbáček. 

Muzeum bude otevřeno do 30. srpna. Do začátku prázdnin jej budou moci zájemci navštívit v pátek, sobotu a v neděli, o prázdninách i ve čtvrtek. Po obměně expozice by mohlo být muzeum opět otevřeno na zimu. 

Závody se na hořickém okruhu konají od roku 1936. Od roku 1968 nesou název 300 zatáček Gustava Havla a od roku 1992 se na okruhu jezdí i závody veteránů Česká Tourist Trophy. 

Zámek je v těsném sousedství závodní tratě. Kromě muzea by v zámku mohly podle představ radnice v budoucnu vzniknout i hotel, restaurace, prostory pro firemní akce, pekařství či expozice výroby hořických trubiček. 

Lesy ČR zámek prodávaly proto, že již tak rozsáhlý objekt pro sídlo své lesní správy nepotřebovaly, a v Hořicích se loni přestěhovaly do nové dřevostavby na jiném místě ve městě.

Zdroj: ČTK

Štítky
Osobnosti: Martin Pour
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme