Tisková zpráva TOP 09

Jsme odhodláni nadále směřovat k významné změně reprezentace města

23. 11. 2010

TOP 09 je spokojena s volbou statutárního náměstka primátora Hradce Králové, kterým byl 19 ti hlasy v pondělí zvolen Vlastimil Ondráček. „ČSSD vyhrála volby, proto je přirozené, že bude součástí nového vedení města Hradce Králové,“ řekl lídr TOP 09 Richard Nádvorník a dodal: „Volba statutárního náměstka je zákonnou cestou k tomu, aby staré vedení radnice odešlo a aby město přestal řídit Josef Malíř.“

Nechtěli jsme dál pokračovat ve volbě náměstků a rady. Nebojovali jsme o svoje místa a ukázali jsme, že jsme odhodláni směřovat k významné změně reprezentace města. Chováme se zodpovědně a našim kolegům v zastupitelstvu jsme dali jasný signál k jednání se všemi, kteří se chtějí zasadit o změnu ve stylu řízení města. Jsme připraveni jednat konstruktivně a společně ustavit stabilní vládu, aby se nemusely konat nové volby,“ řekl Richard Nádvorník. „Věříme, že se nyní odblokoval prostor k tomu, aby nová radnice odrážela změnu, kterou voliči vyjádřili ve volbách. Výzva Koalice dobré vůle stále trvá,“ dodal zastupitel Milan Sommer.

„Je vidět, že vazby z posledních osmi let společného vládnutí koalice ODS, VPM a HDK jsou velmi silné a že její členové tuto vládu jen velmi těžce opouští,“ říká Richard Nádvorník. „My jsme lidem slíbili změnu, proto jsme původní jednání ve středopravé koalici opustili. Pokud ODS tyto vazby zruší, je pro nás i nadále partnerem pro jednání.“ uzavřel Nádvorník.


Připravovanou Koalici dobré vůle tvoří TOP 09 spolu s ČSSD a Změnou pro Hradec. Zástupci všech těchto stran se shodli na základních tezích společného programu. Podstatná je kromě programu shoda na personálních změnách ve vedení magistrátu a ve způsobu řízení města. K jeho podpoře vyzvala i další strany.

Co je prioritou Koalice dobré vůle:
Podmínkou rozvoje města i regionu je především řádné a otevřené projednání nového návrhu územního plánu a jeho následné vydání. Územní plán Hradce Králové se musí stát základem průhledné územně plánovací činnosti nejen pro potencionální investory, ale i pro občany zde žijící. Znamená to zapojit do projednání odbornou i občanskou veřejnost (občanská sdružení a komise místních samospráv nevyjímaje). Podpoříme zmapování přírodních lokalit jako podklad pro územní plán s akcentem na ochranu mimořádně hodnotných lokalit ve městě.

V oblasti dopravy jsme se shodli na urychleném odvedení tranzitní dopravy z centra města dostavbou rychlostní komunikace R 35 a výstavbou severní tangenty (přeložka silnice I/11). Budeme prosazovat změnu v systému parkování ve městě přehodnocením smlouvy s Atolem/ISP. Chceme upravit výši parkovného a krátkodobá parkování u vybraných institucí, např. u pošt, zdravotnických a sportovních zařízení, úřadů a firem navrhneme osvobodit od placení parkovného.

V sociální oblasti se zaměříme na výstavbu startovacích bytů pro mladé a malometrážních bytů pro seniory. Zprůhledníme rozhodování a přidělování veřejných zakázek. Zkvalitníme komunikací s veřejností stávajícími komunikačními prostředky, zejména prostřednictvím zpravodaje Radnice a webových stránek s cílem získávání zpětné vazby od veřejnosti. Změníme systém práce úředníků s důrazem na navrácení úcty k občanům.

Nebudeme podporovat v čele města představitele minulého vedení, protože jsme občanům slibovali změnu a voliči dali jasně najevo, že si tuto změnu přejí.

Mgr. Zdenka Hanyšová Celá
Komunikace s veřejností
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme