Stotisícový zlatý padák pro exšéfa letiště v Hradci

24. 11. 2011

I když byl ředitel hradeckých leteckých služeb (LSHK) Roman Zindulka kvůli závažným pochybením vyhozen takřka "na hodinu", vůbec si nemusí lámat hlavu se sháněním nové práce. Minimálně na několik měsíců je takzvaně za vodou. V úterý mu totiž představenstvo městské firmy schválilo zlatý padák ve výši devíti měsíčních platů.

Zindulka měl navíc ve smlouvě značně nestandardní půlroční výpovědní lhůtu. Někdejší šéf katastrofálně hospodařící městské společnosti tedy dostane hned 15 měsíčních výplat za nulovou práci. Podle informací MF DNES vydělával Zindulka kolem 45 tisíc korun hrubého, celkem se tak může těšit až na 675 tisíc hrubého.

"Proč měl ten pán takovou smlouvu a navrch plat 45 tisíc? Kdo mu ji dal?" ptá se hradecký primátor Zdeněk Fink. Pozastavuje se i nad výpovědní lhůtou. "Půlroční výpovědní lhůta ve smlouvě pana Zindulky je velmi nezvyklá," uznává primátor.

Štědré devítiměsíční odstupné dostal už v létě například i odvolaný ombudsman Českých drah Petr Fejk. Tomu přišly na účet peníze státní, Zindulkovi dorazí peníze z městské kasy. Jeho odstupné schválilo téměř celé představenstvo městské firmy. Proti hlasoval jeho jediný člen: místopředseda Aleš Cabicar.

"Je to v podstatě totéž, jako kdybych někomu půjčil auto, on ho vrátil rozbité a já mu ještě dal odměnu," přirovnává Cabicar počínání Zindulky ve funkci šéfa letiště. Tragické výsledky auditu, o nichž před dvěma týdny informovala poprvé MF DNES, označil za svědectví o nebývale lehkomyslném zacházení s městskými prostředky. Audit ukázal například na podezřelé tankování nafty do nádrží aut lidí z vedení letiště. Pohonné hmoty tam bez placení čerpal i poslanec ODS Pavel Staněk. Zaplatil, až když do firmy přišla kontrola.

Ukázalo se také, že statisícové zakázky bez výběrového řízení letiště přihrávalo firmám spojeným s lidmi z vedení Leteckých služeb včetně Zindulky. "Představa, že s někým řeším ukončení smlouvy dohodou, a přitom vím o všech jeho pochybeních, je pro mě naprosto nepřijatelná," říká Cabicar.

S jeho názorem souhlasí i opoziční hradecká zastupitelka Lenka Fialová (KSČM), jež spolu s dalšími devíti zastupiteli podala trestní oznámení kvůli podezření z porušení povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci úřední osoby. "To je snad legrace?!  Pokud mu takové odstupné z peněz daňových poplatníků skutečně vyplatí, potom by to byla nehorázná drzost bývalého ředitele a ostudné jednání vedení města," rozčiluje se Fialová.

Mobilní telefon Romana Zindulky byl včera nedostupný, nevyjádřil se ani předseda představenstva Jiří Jiroušek. Hradecký primátor upozorňuje, že městskou kasu původně mohl Zindulkův odchod přijít ještě mnohem dráž. "V září byl Zindulka vyhozen a nepřijal nabídnuté odstupné. Z té místnosti utekl k lékaři, hodil se marod a od té doby je nemocný. Když zjistil, že by na tom mohl něco vydělat, najal si advokátní kancelář, která je údajně velmi zdatná v pracovních právech. Představenstvo se tedy rozhodovalo, zda trvat na okamžité výpovědi, jít do sporu, nebo mu zaplatit. Vznikla určitá obava, kterou já osobně chápu, že by se soudní spor mohl táhnout a poté by dostal třeba i patnáctiměsíční odstupné a ještě devítiměsíční navrch. Škoda by pak byla daleko vyšší," myslí si primátor. V části hradeckého zastupitelstva však vládne názor, že vyhozený ředitel si nezaslouží ani korunu a město by s ním mělo jít i do soudní pře. "Já sice neznám jeho smlouvu, ale pro mě je naprosto nepřijatelné, aby takovému člověku příslušelo nějaké odstupné," říká Fialová.

Ani Cabicar to nechce nechat jen tak. "Na Zindulkovu smlouvu se pochopitelně budu ptát a chci se s ní seznámit. Předpokládám, že to byla práce představenstva v původním složení," říká  Cabicar, který nyní přemýšlí, že odejde z vedení firmy. Právě on přitom není na rozdíl od jiných členů představenstva LSHK ve střetu zájmů. "Sedmičlenné představenstvo přijímá  veškerá rozhodnutí prostou valnou většinou. Bohužel jsem byl v odmítavém názoru na toto odstupné osamocen a nejen proto teď velmi silně zvažuji své další působení v tomto orgánu," uvedl Cabicar. V politickém zákulisí se spekuluje, že zlatý padák má zajistit Zindulkovu mlčenlivost o dalších praktikách na letišti, které audit neodhalil. "Výsledky auditu ještě stále nejsou vyřešené, a proto by měly přijít na řadu jako první. Až potom by se měly rozvazovat smlouvy," podotýká Cabicar.

Petr Záleský
Mladá Fronta Dnes
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme