Rozsah zdravotní péče v Královéhradeckém kraji je pro pojištěnce VZP zabezpečen na dalších pět let

Nemocnice Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje, a. s. se dohodly s největší tuzemskou zdravotní pojišťovnou na poskytování stávajícího rozsahu zdravotní péče v kraji do dalších let. Uzavřely totiž se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP) tzv. rámcovou dohodu, která na dalších pět let stanovuje počty lůžek, rozsah a spektrum poskytované zdravotní péče. Jde tak o krok, který má stabilizovat krajské zdravotnictví v delším horizontu.

7. 1. 2019

Na základě jednání managementu nemocnic se zástupci VZP vznikla nově pětiletá rámcová dohoda, která na jednu stranu zaručuje nemocnicím stávající skladbu léčebných oborů i počet lůžek na jednotlivých odděleních, na druhou stranu zabezpečuje pojištěncům VZP dostatečný a regionálně dostupný rozsah poskytované zdravotní péče. „Jde o stabilizaci krajského zdravotnictví v delším horizontu. VZP je totiž z pohledu úhrad zdravotní péče náš nejvýznamnější partner,“ vysvětlil důvody jednání Ing. Miroslav Procházka Ph. D., ředitel On Trutnov a.s. a dnes již bývalý předseda představenstva Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje a. s.

Každá z nemocnic ZH KHK a.s. uzavřela s VZP ke konci roku rámcovou smlouvu na další pětileté období, každý rok se ale budou i nadále vyjednávat konkrétní podmínky financování poskytovaného spektra výkonů, a to na základě úhradové vyhlášky. „Stejně tak budou nemocnice ZH KHK a. s. vyjednávat jednoleté smlouvy i s dalšími pojišťovnami, ve kterých budou aktualizovat seznam nasmlouvaných výkonů. S těmi ale zatím žádná dlouhodobá rámcová smlouva uzavřena není,“ dodává Miroslav Procházka.

„Jsem velmi rád, že jednání probíhala konstruktivně a dohodnuté závěry jsou pro jednotlivá zdravotnická zařízení a jejich další budoucnost pozitivní. Deklarujeme tím fakt, že i nadále počítáme se stávajícím rozsahem zdravotnických služeb v regionu,“ konstatuje Ing. Aleš Cabicar (TOP 09), náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví.

Nemocnice ZH KHK a. s. ošetří v ambulancích svých nemocnic zhruba 637 tisíc pacientů ročně a za rok hospitalizují více než 51 tisíc případů. Pacienti pojištění u VZP z toho tvoří více jak 65 %. Celkový očekávaný výnos za poskytnutou zdravotní péči u VZP v roce 2019 dosahuje téměř 1,9 miliardy Kč. Aktuálně je v nemocnicích ZH KHK a.s. cca 1800 lůžek – 1380 akutních a 420 lůžek následné péče.

Ing. Magdaléna Doležalová

Zdroj: Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

Štítky
Osobnosti: Aleš Cabicar
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme