Rozpočtová odpovědnost je věcí nás všech

26. 10. 2011

Jedním z nejdůležitějších sdělení na právě proběhlém celostátním sněmu byl příspěvek prvního místopředsedy a ministra financí Miroslava Kalouska. Pan ministr nám všem svým velmi jasným a osobitým způsobem sdělil, že: „…dobře již bylo“ a apeloval na všechny členy TOP 09 k výrazné rozpočtové odpovědnosti při tvorbě rozpočtů obcí, měst a vyšších územních celků pro rok 2012. A to všude tam, kde zástupci TOP 09 nesou za tato hospodaření svůj díl odpovědnosti a mohou tvorbu rozpočtů ovlivnit.

Jak dokazuje nejnovější vývoj dluhové krize v rámci eurozóny zvláště v zemích, na které je naše vývozně orientovaná ekonomika zásadním způsobem závislá, jeho slova jsou v plné míře potvrzována.

V rámci novely rozpočtového určení daní (RUD) předkládané z iniciativy poslanců TOP 09, kdy se ve velké míře zvýší příjmy obcí a měst vyjma statutárních měst o nemalé prostředky, nabyli někteří zastupitelé pocit, že právě teď nastal správný čas na další zadlužování svých měst a obcí. V této souvislosti je potřeba podotknout, že banky s největší pravděpodobností budou sice velmi obezřetně, ale nakonec velmi rádi půjčovat, protože podnikatelská sféra si bude půjčovat v nastávající hospodářské stagnaci až recesi s velkou opatrností.

V současné době předkládaný návrh státního rozpočtu pro rok 2012 do Parlamentu České republiky reflektuje růst HDP ve výši 2,5 %, ale již nyní je jasné, že vzhledem k blížící se krizi v eurozóně budou tato čísla v prvním pololetí korigována. Budou muset přijít řešení k posílení příjmové části státního rozpočtu a zároveň v redukci výdajů státního rozpočtu, pokud má Česká republika obstát a nepropadnout se na úroveň států hodných zvláštní pozornosti ze strany Mezinárodního měnového fondu a Světové banky.

Věřím, že mnozí z Vás, kteří tento článek dočtou až sem, budou pokračovat vyhledáním materiálu ze sněmu, kde je projev Miroslava Kalouska uložen.

Zdeněk Harapát
předseda Krajského výboru TOP 09 Královéhradecký kraj
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme