Rozhovor Echa s Alešem Cabicarem o Lázních Běloves

17. 10. 2011

Lázně Běloves jsou stále v našem městě velmi živé téma. Zajímalo nás, jak se daří našim zastupitelům na radnici plnit své předvolební sliby a jak pokračuje snaha o obnovení provozu lázní.  Abychom dostali aktuální informace, zeptali jsme se přímo u zdroje, pozvali jsme k rozhovoru Ing. Aleše Cabicara, radního a předsedu komise pro lázeňství a cestovní ruch a Ing. Michaela Mikšovského, člena této komise, oba z místní TOP 09.

Dobrý den pánové, mohli byste prosím stručně popsat, co se od podzimních komunálních voleb změnilo v přístupu města k obnově lázní v Bělovsi?

AC:
Obnova lázní je velmi složitý a dlouhodobý proces. Okamžitá řešení neexistují a bylo by bláhové si to namlouvat. Hlavní změnu vidím v postoji radnice a způsobu řešení tohoto problému. Stanovili jsme si strategii a tu se teď snažíme naplňovat. Pracujeme na tom velmi intenzivně.

MM:
Souhlasím. Změnu vidím také v odborném přístupu. Obnova lázní nemůže být jen přáním, musí se provést mnoho analýz, právních rozborů, ekonomických rozvah, posudků atd. aby byl položen pevný a nezpochybnitelný základ pro revitalizaci lázní. To tady bohužel v minulosti chybělo.

Dobře, hovoříte o strategii a odborném přístupu, co se za tím konkrétně skrývá?

AC:
Je zřejmé, že Město Náchod nikdy nemůže být tím, kdo lázně postaví a bude je provozovat. Na to nemá nejen finance, ale ani zkušenosti a schopnosti. Pro obnovení lázní tedy potřebuje strategického partnera. Lázně je možné obnovit a provozovat jen v úzké spolupráci investora, tedy i provozovatele, a města. Město však může udělat první krok a tím je konsolidace důležitého majetku a jeho příprava pro budoucí investory. Na tom právě pracujeme. Pokud se konsolidace nezdaří, máme náhradní řešení.

MM:
Problémem lázní a stáčírny je to, že důležité části majetku a jiných aktiv vlastní různé subjekty, které sami buď nemají zájem, nebo nemohou provozy obnovit. Nemovitosti vlastní někdo jiný, než např. ochranné známky, část vrtů vlastní doposud stát, atd. Jako jeden z poškozených a zástupce věřitelů v konkursním řízení IDA s.r.o. mám podrobné informace o tom, co se okolo majetku lázní a stáčírny dělo a mohu říci, že nebude jednoduché toto vše napravit.

Co si máme pod pojmem konsolidace majetku představit a jak postupujete?

AC:
Musíte si uvědomit, co je v podstatě pro provoz lázní a případně stáčírny důležité. V každém případ je to minerální voda. Potom ochranné známky a až na dalším místě nemovitosti, tj. pozemky a budovy, navíc určené k demolici. Když to řeknu jednoduše, pokud budu mít vodu, mohu si lázně postavit kdekoliv. Bez vody to ale nejde. Tady s mým kolegou a panem starostou vedeme intenzivní jednání s Ministerstvem zdravotnictví o tom, aby město Náchod mělo část zdrojů minerální vody IDA pod svojí správou. To je velmi důležité. To je pro nás nyní prioritou.

MM:
Ministerstvo zdravotnictví nám nabídlo vrty vlastněné státem k odkupu. Bohužel však stávající vlastníci lázní nejsou našemu záměru příliš nakloněni a dokonce aktivně proti našim snahám vystupují. Celý proces se tím velmi komplikuje a nelze nyní odhadnout, zda se nám podaří dosáhnout toho, aby se vlastníkem vrtů stalo Město.

To vypadá, jako by stávající vlastníci nemovitostí a město nejednali zrovna ve shodě?

AC:
Ano, to máte částečně pravdu. Je to problém, ale doufáme, že se nám ho podaří vyřešit. Máme zájem o koupi uceleného majetku, ale pan Khalifa a pan Borůvka zatím nedali Městu takovou nabídku, kterou by bylo možné přijmout. Na konci prázdnin nabídli městu v podstatě park lázní se zdevastovanými budovami a bez důležitých pozemků s vrty, za cenu přesahující 60 mil. Kč. To je úplně mimo realitu, obvyklá cena je několikanásobně menší. Rada města musela logicky jejich nabídku odmítnout.

MM:
Toto spekulativní jednání vlastníků je problémem od samého počátku. Nemám nic osobně proti vlastníkům lázní a jednoznačně podporuji dohodu, ale město se musí chovat s péčí řádného hospodáře a nemůže přistoupit na nereálné podmínky. Navrhli jsme městu další postup a ten byl v komisích a výborech jednoznačně přijat. Mimo jiné se tam hovoří o nutnosti zpracování technických posudků budov, odborných znaleckých posudků tržní ceny nemovitostí, apod. To vše musí být nejdříve uděláno a pak se město může znovu vrátit k jednání. Navíc, lidé si neuvědomují, že lázně nejsou jen budovy a pozemky. Tím že je koupíte, ještě neobnovíte lázně. To je naprosto mylná představa. Musíte mít vodu, investory, ochranné známky, atd.

Takže se znovu dostáváme k tomu, že asi nelze očekávat rychlé řešení?

AC:
Těžko se to odhaduje a vše záleží na okolnostech. Jisté je, že nelze jednat unáhleně a bez rozmyslu. Je nám vytýkáno, že prý brzdíme obnovu lázní a nepřejeme si jejich znovuzprovoznění. To je holý nesmysl. Přejeme si to možná více, než kdokoliv jiný. Ovšem nedopustíme, aby se postupovalo amatérsky a s rizikem, že město vyhodí peníze oknem, nebo někdo v budoucnosti celý proces napadne a město se znovu stane účastníkem soudních sporů. Víte, nerad bych se někoho dotkl, ale úvaha typu “ jsou to peníze města, tak je za to dáme“ je nám absolutně cizí. Právě tak jako majitelé se chovají a jednají obchodně, tak se dle našeho názoru musíme chovat i my. Bude to věc velmi finančně náročná, a vedená navíc v situaci, kdy nám chybí investice např. do sportovišť na Hamrech atd. A může logicky vystát otázka: proč nedat tyto prostředky například do generální opravy krytého bazénu a vybudovat aquapark či podobně.

MM:
Jestliže máte problém, který nikdo nevyřešil za více jak 15 let, tak rychlé řešení očekávat nelze. Naději nám však dává to, že náš stávající postup může snad jako jediný vést k cíli. Je pro nás důležité položit pevné základy a utratit přitom jen nezbytné finanční prostředky.

Co když se městu nepodaří učinit dohodu s vlastníky lázní?

AC:
I na to samozřejmě pamatujeme a máme dobré náhradní řešení. O něm však nechci v tuto chvíli ještě hovořit. Nejen, že musíme některé skutečnosti ještě ověřit, ale mohli by se objevit nějací spekulanti a tomu chceme zabránit. Až bude čas, vše rádi zveřejníme.

MM:
Námi zpracovaná zmíněná strategie se neodkazuje jen na jedno řešení, ale nabízí více variant. Pracujeme paralelně na všech a tak, jak postupují jednání, je upřesňujeme.

Děkuji za rozhovor a doufám, že se v krátké době budeme moci dozvědět něco nového, co by dalo naději k obnově lázní v Bělovsi.

AC:
Také za nás za oba děkuji a mohu vaše čtenáře ujistit, že ačkoliv to možná není zvenčí vidět,  věnujeme tomuto tématu velmi mnoho naší práce a času.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme