2. 12. 2015

Od 1.12. 2015 má restaurační a hotelový provoz městské společnosti Beránek Náchod a.s. nového provozovatele. Tím se stala fy Zlatý Beránek, s.r.o. Dosavadní provozovatel, fy Rajský s.r.o. po čtyřech letech velmi úspěšné práce nejen pro Beránek, ale i pro náchoďáky, odchází.

Zdá se, že se jedná o další krok v dobrém pro rozvoj Beránku, alespoň dle argumentace a informací předkládané představenstvem. Ale jako vše, má i toto svá ale, a to hned několik.

Především se jedná o samotný způsob výběru. Předcházelo mu totiž veřejné výběrového řízení, které skončilo patem, rozuměj neúspěšně, neboť nebyl vybrán uchazeč. Toto výběrové řízení organizovala na klíč rychnovská firma Dabona, což samo o sobě nese finanční náklad pro Beránek Náchod a.s. Důležitější ovšem je, že dle sdělení představenstva nebylo vítěze, neb účastník jaksi opomněl podepsat smlouvu, což je charakterizováno jako nesplnění podmínek daných výběrovým řízením. Daleko podstatnější je ovšem skutečnost, že jaksi mimo tento proces a to velmi záhy bylo oznámeno, že novým nájemcem bude fy Zlatý Beránek s.r.o.. Té představenstvo udělilo souhlas se sídlem právě v Beránku, což je velmi nestandardní, neboť právě tento souhlas je nutný pro samotný zápis Obchodním soudem do Rejstříku firem. Inu, nevyváženost přístupu k jednotlivým uchazečům je nabíledni a úvahy: "Kde se ta firma tady najednou vzala a proč neprošla standardním řízením o pár dní předem atd." jsou jistě oprávněné.

Ekonomický rozměr přínosu původního nájemce (fy Rajský s.r.o.) městské akciové společnosti v porovnání s novým (fy Zlatý Beránek) je ještě předčasné hodnotit. Lépe je počkat řádné Valné hromady, kde budou ekonomické výsledky ze zákona k dispozici. Nicméně již při letmém porovnání smluvních vztahů je patrno, že argument mírné výhodnosti nového nájemce bere za své a to z pohledu závazku představenstva každý rok investovat do předmětu nájmu statisícovou částku, a to  navíc po celou dobu trvání smlouvy.

Lidské hodnocení si ale již mohu dovolit. V rozporu se všeobecně proklamovanými tezemi vydávanými vedením města o podpoře náchodských podnikatelů je jaksi nepochopitelné, že právě náchodská podnikatelská rodina končí a je nahrazena někým odněkud, který umí něco. A málokdo ví co.

Sám, jako bývalý předseda představenstva Beránek Náchod a.s., náchodský zastupitel a zároveň i drobný akcionář si samozřejmě přeji, aby ono „málokdo ví co“ bylo minimálně stejně tak profesionální, jako 4 roky, které strávil v Beránku pan Rajský s rodinou a během kterých bezesporu pozvedl jak kredit gastro provozu a hotelu samotného, tak logicky i návštěvnost. Jako člověk, který  takřka po celou dobu v roli předsedy představenstva toto pozvednutí úrovně zažíval, spolupracoval na něm a mnohdy se s panem Rajským i v dobré víře tvrdě přel,  si dovolím za sebe vřele poděkovat  nejenom jemu, ale i jeho synovi a paní. Zejména jim děkuji za veškerý čas a snahu, kterou Beránku věnovali. Na rozdíl od mnoha slov létajících éterem vanoucích z vedení radnice jsou ta moje myšlena skutečně upřímně.

Ing. Aleš Cabicar (TOP 09)
Akcionář Beránek Náchod a.s.
Bývalý předseda představenstva Beránek Náchod a.s.
Zastupitel města Náchoda

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme