12. 9. 2012

Každý člověk, pokud dostane na starost hospodaření s penězi, si udělá inventuru, zhodnotí budoucí příjmy a výdaje a následně se rozhodne co dál. Pokud jsou výdaje větší než příjmy má dilema. Může si na své výdaje půjčit další peníze, svůj dluh zvyšovat, toto stále opakovat nehledět na úroky z půjček, do doby, kdy mu ještě někdo půjčí a přitom věřit, že situace se zlepší a nastanou opět dobré časy. A také podvědomě čekat na chvíli, kdy začnou jeho život řídit věřitelé.

Naopak zodpovědný člověk začne šetřit okamžitě, i když ví, že to bude bolet. Šetří až do té chvíle, kdy má výdaje a příjmy pod kontrolou. Půjčuje si opatrně a za dobré úroky.

Paralela se státním dluhem České republiky je na místě. Náš dluh je hrozivých 1,7 bilionu korun. Částka nepředstavitelná, neboť v sobě zahrnuje jedenáct nul. Tento dluh musíme financovat. Platíme věřitelům nejen úroky, ale bereme si formou státních dluhopisů další půjčky, neboť státní dluh narůstá a není splácen. Nyní se dostávám k meritu věci. Je zásadní rozdíl pro vaše věřitele, zda máte hospodaření s penězi pod kontrolou a své věřitele o tom přesvědčujte svou každodenní prací, ti vám věří a půjčují. V současné době nám věřitelé věří a půjčují za úrok, který nám může mnoho zemí okolo nás pouze tiše závidět. Je rozdíl financovat státní dluh za současných 2,5% nebo obvyklých 4,5% .

Mnozí z vás již tuší co je zodpovědná politika.

Zdeněk Harapát
předseda KV TOP 09
Hradec Králové
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme