Příští rok by do krajských nemocnic mohlo nastoupit až 70 nových sester. Pomůžou stipendia

Královéhradecký kraj hodlá nalákat budoucí zdravotní sestry do nemocnic na školní stipendia ve výši až 80 tisíc korun. Mohl by tím v příštím roce získat až 70 zdravotníků. V krajských nemocnicích nyní chybí na 60 zdravotních sester a dalších nelékařských pracovníků. V celém kraji schází minimálně 100 zdravotních sester. Situace je nejhorší na Rychnovsku, kde chybí asi 20 sester.

22. 11. 2018

Chystaná stipendia budou určena studentům středních a vyšších odborných zdravotnických škol a absolventům vysokých škol v oboru ošetřovatelství a fyzioterapie. Studenti by mohli jednorázově získat příspěvek na studia 60 až 80 tisíc korun. Podmínkou bude, že se po úspěšném ukončení studia zavážou v nemocnicích pracovat po dobu minimálně tří let.

Pokud projekt schválí krajští zastupitelé, mohli by první stipendisté do nemocnic nastoupit v létě 2019. Na stipendia si kraj v rozpočtu pro letošní rok vyčlenil pět milionů korun.

Podobný stipendijní program se kraji osvědčil u čerstvých absolventů lékařských fakult. "Podařilo se nám takto získat již 50 lékařů, dalších 40 se nám přihlásilo letos. Nyní chceme podobnou cestou oslovit i nelékařské zdravotnické pracovníky," uvedl náměstek hejtmana pro zdravotnictví za TOP 09 Aleš Cabicar.

Motivační stipendia studenti dostanou prostřednictvím nadačních fondů nemocnic. Jednotlivé fondy založila města na podporu u nich sídlících krajských nemocnic. Loni takto vznikl nadační fond v Náchodě a letos v Jičíně, Trutnově a Dvoře Králové nad Labem. Brzy nadační fond vznikne i v Rychnově nad Kněžnou, kde toto téma se starostou města projednal náměstek Aleš Cabicar.

Příspěvek bude určen pro všeobecné, praktické i dětské sestry, pro fyzioterapeuty a porodní asistentky, kteří jsou v posledním ročníku studia. Žádat budou moct studenti z celé České republiky.

Kvůli nedostatku zdravotnického personálu napsal minulý týden hejtman Jiří Štěpán otevřený dopis předsedovi vlády Andreji Babišovi a ministru zdravotnictví Adamu Vojtěchovi. Premiér na to reagoval prohlášením, že vláda problém řeší, že sestry ve směnném provozu od ledna dostanou přidáno 5000 korun měsíčně. Řešení personální situace označilo za svou prioritu i ministerstvo zdravotnictví.

Nedostatek zdravotních sester je celostátním problémem. Ve zdravotnictví jich pracuje asi 80 tisíc, nemocnicím jich chybí zhruba 3000.

Dan Lechmann

Zdroj: Královéhradecký kraj

Štítky
Osobnosti: Aleš Cabicar
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme