Petrák: Chtěl jsem městu pomoci v jeho rozvoji a směřování do budoucna

4. 2. 2022

Pane starosto, začneme shrnutím života v obci. Jak jste vlastně začínal v komunální politice?

Já jsem do komunální politiky vpadl doslova rovnýma nohama. Post starosty jsem začal vykonávat, aniž bych měl před tím větší zkušenosti s komunální politikou. Důležitým faktorem při mém rozhodování bylo, že můj otec vykonával post starosty v mé rodné vesnici dlouhou řadu let. Proto mi byly věci veřejné, tykající se činnosti v obci, blízké. Bral jsem to tak, že by bylo dobré přispět svými zkušenostmi a mým osobním pohledem k rozvoji města. Snad se to v některých ohledech podařilo.

Jedním z důvodů bylo, že jste se inspiroval vaším otcem. Bylo součástí rozhodnutí vykonávat post starosty také to, že jste chtěl v Červeném Kostelci něco změnit?

Nevstupoval jsem do toho, že bych chtěl něco zásadně měnit. Spíše jsem se snažil o pozitivní přístup a zároveň jsem chtěl městu pomoci především v jeho rozvoji a směřování do budoucna v souladu se současnými moderními trendy.

Jaké problémy se zpočátku v postu starosty vyskytly? S čím jste se musel potýkat? Jak jste to zvládl?

Na nějaké zásadní problémy si už nevzpomínám. Ze začátku mého prvního volebního období jsme museli reagovat na aktuální situaci. Na základě této skutečnosti pro mě bylo vždy stěžejní hledat investiční příležitosti a dívat se dopředu. Z tohoto důvodu bylo mým cílem zahájit celou řadu investičních akcí a nastartovat jakýsi investiční rozvoj města. To je mi totiž nejbližší. Tam jsem spatřoval to, v čem jsem mohl být městu prospěšný.

Když se podíváme zpětně, myslíte, že se povedlo splnit všechny vaše plány a naplnit myšlenky, které jste do toho vkládal?

Já si myslím, že se to docela povedlo. Udělali jsme jakýsi dlouhodobý investiční plán, tak aby v této koncepci navazovala projektová příprava, přípravy jednotlivých realizací a koneckonců i samotné realizace jednotlivých projektů. Určitě bylo důležité zapracovat vše do strategických dokumentů města, jako je strategický plán a pak následně akční plán, a to se i postupně dělo. Celá řada investičních akcí je připravena, některé jsou rozpracované nebo se již realizují. Myslím si, že se spousta investic podařila a město Červený Kostelec je nasměrováno správným směrem.

Čeho jste na obci dosáhli a co považujete za úspěch v období, kdy jste byl starostou?

Když se bavím s některými kolegy, tak vnímají hlavní posun v oblasti podpory sportu. Bylo to i z toho důvodu, že v minulosti tam vznikal jakýsi deficit. Mně osobně je sportovní prostředí velmi blízké, protože sport mě doprovázel a doprovází od mého dětství a jsem rád, že se nám podařilo v průběhu minulých let vytvořit podmínky pro rozvoj sportu dětí a mládeže v našem městě. Prvním z projektů podpory sportovního odvětví bylo vybudování nového zázemí pro tenisový oddíl. Následně probíhalo vybudování základního zázemí pro volejbalový oddíl, výstavba školního hřiště v Horním Kostelci, úprava školního hřiště ve Lhotě a vybudování víceúčelového hřiště s umělým povrchem vedle sportovní haly. Jedním z dalších projektů, který se nyní aktuálně realizuje, je stavba nového zázemí fotbalového hřiště a nafukovací hala pro tenis. V neposlední řadě probíhající příprava poměrně rozsáhlého projektu nové tělocvičny mezi základní a střední školou. Neznamená to však, že bychom se v průběhu minulých let věnovali pouze sportu. Realizovaly se například infrastrukturní stavby. Také proběhla rekonstrukce Jiráskovy ulice, dokončovala se kanalizace na Bohdašíně a ve Stolíně, kompletně byl přebudován malý sál divadla, dále zhotoven akustický podhled v sokolovně a grafoklubu. Postupně se doplňovalo vybavení v divadle, sokolovně, školách a školkách. Vypracovali jsme dotační program na podporu červenokosteleckých spolků a dalších, kteří vykonávají veřejně prospěšné činnosti. Samozřejmě běží rozsáhlá revitalizace prostoru mezi školami. I když toto již bylo částečně tématem v době, kdy jsem já na radnici nastupoval. Dokončuje se příprava úprav náměstí T. G. Masaryka, je dokončen projekt na revitalizaci parku A. B. Svojsíka, rozbíhá se projekt úpravy Smetanových sadů a také se pokračuje v řešení koncepčního řešení širšího centra města a přednádražního prostoru. Dalším velkým projektem, který se rozbíhá a který jsme dlouho plánovali je dům pro seniory. Ještě bych rád připomněl dokončenou projektovou přípravu rekonstrukce ulic Sokolská a Letná. Také jsem rád, že má město připravenou studii kempu Brodský a opravený rybník Krčmařík. Samozřejmostí byly opravy městského majetku budovami a byty počínaje, chodníky, kapličkami a zastávkami konče. Z posledních věcí bych rád zmínil i téma zachování střední školy v Červeném Kostelci. O toto téma jsem se v minulých měsících a letech hodně zajímal a snažil se prosadit, aby střední škola byla Červeném Kostelci zachována. Současné nové směřování střední školy k zdravotnickým a sociálním oborům pod záštitou Střední zdravotnické školy Trutnov dává jakousi dlouhodobější perspektivu. Pokládám za velmi důležité, že instituce střední školy tady byla zachována.

Budete nadále pokračovat v politice?

V tomto volebním období budu samozřejmě pokračovat, abych tento mandát, který jsem od voličů dostal, řádně naplnil. A do dalších voleb bych se také rád nějakou formou zapojil a přispěl tak svými zkušenostmi, které jsem tady získal.

Chtěl byste na závěr vzkázat něco vedení města a občanům Červeného Kostelce?

Já bych chtěl poděkovat občanům Červeného Kostelce, že mi dali důvěru, abych mohl tuto práci vykonávat. Snažil jsem se přistupovat k práci svědomitě. Vždy jsem hledal nejlepší a nejefektivnější řešení, aby se město moderně rozvíjelo. Věnoval jsem tomu hodně energie a času, tak doufám, že ta práce bude do budoucna vidět. Dále děkuji všem kolegům za velkou podporu a za to, že jsme společně mohli realizovat nové projekty. Jsem velice rád, že jsem tu mohl pro vás být. Práce mě velice bavila a děkuji všem za spolupráci.

Zdroj: Městský úřad Červený Kostelec

Štítky
Osobnosti: Rostislav Petrák
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme