Perthen: Město by se mělo snažit o podporu startovacího bydlení, prostupného bydlení a bydlení pro seniory

VOLBY NA RADNICI – Prvním kandidátem na primátora Hradce Králové, který se představil v on-line chatu na vzpravy.cz, byl Ervín Perthen, lídr TOP 09.

13. 9. 2018

Ervín Perthen, lídr kandidátky TOP 09 s podporou LES, KČ a nezávislých kandidátů: Zdravím všechny čtenáře a diváky!

Otázka: Dobrý den, jak byste zhodnotil vlastně osm let ve funkci Jindřicha Vedlicha? Myslíte, že byl dobrý náměstek? Že se v Hradci stavěla kvalitní architektura? Že zvládl jednat s dotčenými vlastníky? Že Hradec někam posunul? Že jeho nástupce má v "šuplíku" dost kvalitních projektů, které Hradec posunou? Že bylo správně stavět íčko, Korunu a další sporné investice?

Ervín Perthenlídr kandidátky TOP 09 s podporou LES, KČ a nezávislých kandidátů: Myslím si, že v Hradci Králové je spoustu projektů rozpracováno, ale z těch velkých se bohužel nepodařilo žádný dokončit. To je škoda, tím odpovídám i na otázku, zda se v Hradci stavěla v minulých osmi letech kvalitní architektura ze strany města jako investora. Nové vedení města tak má o program v oblasti investic postaráno, když bude muset rozpracované projekty dokončit. Co se týká práce náměstka Jindřicha Vedlicha, tak s hodnocením si stačí počkat do voleb, případně to jistě učiní voliči jako osoby nejpovolanější.

Otázka: Dobrý den, i když jste jako jednička na kandidátce, tak to stále ještě neznamená, že budete primátorem. Jaké jsou Vaše 3 hlavní body pro komunální volby v HK, co hodlá změnit.

Ervín Perthenlídr kandidátky TOP 09 s podporou LES, KČ a nezávislých kandidátů: To máte pravdu, skutečně to neznamená, že budu primátorem, vše závisí na výsledku voleb a následném jednání o ustavení koalice. Tři zásadní věci, které bych chtěl prosazovat, jsou dokončení územního plánu, dokončení rozpracovaných investičních akcí a řešení dopravy, zejména se snažit o dokončení nadregionálních tras v okolí Hradce Králové. Pokud bych řešil nějakou jednotlivou věc, tak bych rád dořešil otázku černých staveb CTP.

Otázka: Jak chcete zajistit dostatek parkovacích míst?

Ervín Perthenlídr kandidátky TOP 09 s podporou LES, KČ a nezávislých kandidátů:  To je skutečně těžké, nicméně rád bych v centru města preferoval krátkodobé parkovací stání a na okrajích města bych chtěl vytipovat a realizovat záchytná parkoviště s dobrou obslužností ze strany MHD. Na sídlištích by mělo existovat rezidenční parkování mimo systém ISP.

Otázka: Jakým způsobem chcete řešit problém rekonstrukce  Velkého náměstí?

Ervín Perthenlídr kandidátky TOP 09 s podporou LES, KČ a nezávislých kandidátů: Rekonstrukce Velkého náměstí momentálně čeká na rozhodnutí stavebního úřadu v Hořicích, což samo o sobě není dobře, když se stavební řízení o tak velké investici dostalo do poměrně malé obce. Pokud má dojít k realizaci rekonstrukce v nějaké dohledné době, bude nutné znovu jednat s vlastníky nemovitostí na Velkém náměstí, aby se pokud možno předešlo odvolání proti stavebnímu povolení. Pokud se bude řízení protahovat, tak bych byl alespoň pro opravu povrchu Velkého náměstí, aby vypadalo alespoň trochu důstojně.

Otázka: Mělo by město podporovat výstavbu bytů?

Ervín Perthenlídr kandidátky TOP 09 s podporou LES, KČ a nezávislých kandidátů: Myslím si, že město by se mělo snažit o podporu startovacího bydlení, prostupného bydlení a bydlení pro seniory, a to za využití slibované státní podpory. Soukromou výstavbu může město nejlépe podpořit uvolněním vhodných pozemků v rámci územního plánování.

Otázka: Dobrý den, na České televizi byla reportáž o vašem vlastnictví pozemků ve Vysoké nad Labem. Pochopil jsem to tak, že vlastníte několik klíčových metrů a blokujete obci další výstavbu. Obdobně máte prý pozemky ve Vysokém Mýtě. Myslíte, že by městský zastupitel, člověk ve vedení města měl takto spekulovat s pozemky a vlastně vydírat ostatní? Jak zaručíte, že se stejným způsobem nebudete chovat i ve vedení města Hradec Králové? 

Ervín Perthenlídr kandidátky TOP 09 s podporou LES, KČ a nezávislých kandidátů: Nejdříve je nutné rozlišit dojmy a pojmy. Za prvé ve Vysokém Mýtě žádné pozemky nevlastním. Za druhé v obci Vysoká nad Labem neblokuji obci žádnou výstavbu. Ano, v obci Vysoká nad Labem cca od roku 2004 vlastním pozemky, které jsou důležité pro jiného developera. V současné době to vypadá, že se s ním na všem dohodnu. Bylo by divné, když bych si v obci Vysoká nad Labem pořídil bezcenné pozemky, to bych skutečně pak ve vedení města s ohledem na předpokládanou hloupost neměl co dělat.

Otázka: Jste ochoten předložit své majetkové přiznání ještě před volbami? V případě zvolení je to pak myslím vaše povinnost. 

Ervín Perthenlídr kandidátky TOP 09 s podporou LES, KČ a nezávislých kandidátů: Co se týká majetkových přiznání, tak se zachovám přesně tak, jak po mně požaduje zákon. Nic víc a nic méně. Myslím, že ani většina ostatních kandidátů své majetkové poměry nezveřejňuje předem, ale nemám se v tomto směru za co stydět.

Otázka: Co je největším problémem vašeho města a jak byste ho řešili?

Ervín Perthenlídr kandidátky TOP 09 s podporou LES, KČ a nezávislých kandidátů:  Myslím si, že aktuálně největším problémem Hradce Králové je dopravní přetížení města. Řešení tohoto problému není jen v rukou vedení města. Pokud se stane, jako se to povedlo ŘSD při zadání dostavby R35 směrem na Ostrov a Časy, že je výběrové řízení rušeno a celá dostavba R35 se tím zdržuje, tak je řešení problému dopravy obtížné. Částečně bychom si mohli pomoci automatizovaným systémem řízení dopravy za využití stávajících komunikací.

Otázka: Jaké projekty by měly být investiční prioritou města v nadcházejícím volebním období a jak by měly být financovány?

Ervín Perthenlídr kandidátky TOP 09 s podporou LES, KČ a nezávislých kandidátů:  Jak jsem již uváděl, o investičních projektech je v zásadě rozhodnuto, když je potřeba realizovat přestavbu Velkého náměstí, dokončit rekonstrukci Benešovy třídy a postavit fotbalový stadion. To je myslím investic na město velikosti Hradce Králové na nejméně jedno volební období více než dost. Ideální by bylo najít a využít vhodné dotační tituly, pak použít vlastní finanční prostředky města a pouze v nutném případě financovat úvěrem.

Otázka: Jaký máte názor na celostátní politiku TOP 09. Myslíte, že je p. Pospíšil dobrý předsedou, že jste v parlamentu vidět a slyšet? Děkuji za odpověď.

Ervín Perthenlídr kandidátky TOP 09 s podporou LES, KČ a nezávislých kandidátů:  Já sám nejsem členem TOP 09, ale pana Pospíšila považuji za dobrého předsedu. Možná by mohl být trochu důraznější. Ve většině bodů se s hodnotami TOP 09 ztotožňuji, jinak bych ani nekandidoval. Ale ne ve všech, jsem asi o něco menší zastánce zvyšování integrace Evropské unie a ani bych nikam nespěchal s eurem.

Otázka: Jak se vám líbí chátrající areál letiště? nebylo by lepší ho celý zbourat? Díky!

Ervín Perthenlídr kandidátky TOP 09 s podporou LES, KČ a nezávislých kandidátů: Nemyslím si, že by se měl areál letiště bourat. To by byla škoda. Naopak by se areál měl využívat co nejvíce. Provoz samotného letiště by měl být upraven tak, aby nezatěžoval zejména hlukem okolí nad únosnou míru. V blízkosti letiště se připravuje individuální bytová výstavba, tak třeba i ta povede k oživení využívání areálu.

Otázka: Jak odhadujete volební zisk pro Vás?

Ervín Perthenlídr kandidátky TOP 09 s podporou LES, KČ a nezávislých kandidátů: Jakýkoliv dvouciferný výsledek bych považoval za velký úspěch.

Otázka: S kým jistě nebude či budete spolupracovat? Začali jste již předvolební jednání?

Ervín Perthenlídr kandidátky TOP 09 s podporou LES, KČ a nezávislých kandidátů: Jistě nebudeme vstupovat do koalice s SPD a KSČM. Jinak bychom preferovali spolupráci se stranami, které jsou středové nebo konzervativní, ale záleží, jak rozdají karty voliči. A jak říkal kníže Schwarzenberg, koalice se dělají až po volbách.

Otázka: Smířili byste se i s rolí opoziční strany?

Ervín Perthenlídr kandidátky TOP 09 s podporou LES, KČ a nezávislých kandidátů: Pokud tak rozhodnou voliči a dopadne tak koaliční vyjednávání, tak bezpochyby.

Otázka: Proč všude uvádíte podporu těch milionu stran? Nějaká monarchistiká strana mi přijde spíš k smíchu...

Ervín Perthenlídr kandidátky TOP 09 s podporou LES, KČ a nezávislých kandidátů: I v menších stranách mohou být zajímaví kandidáti a z toho jsme vycházeli při sestavování kandidátní listiny. Samozřejmě musí být program těchto stran navzájem kompatibilní.

Otázka: Jaký máte názor na pana Kalouska? Předpokládám, že pozitivní...

Ervín Perthenlídr kandidátky TOP 09 s podporou LES, KČ a nezávislých kandidátů: Pana Kalouska považuji za velmi chytrého a vyhraněného řečníka s konzistentními názory. Nebojí se říkat i skutečnosti, které jsou kontroverzní a které pak vyvolávají třeba i bouřlivou debatu, což je myslím dobře.

Otázka: Koukal jste včera na fotbal? Co jste na to říkal?

Ervín Perthenlídr kandidátky TOP 09 s podporou LES, KČ a nezávislých kandidátů:  Na fotbal jsem se nedíval a považuji to za své štěstí. Prohrát zrovna s Ruskem 1:5 je hrozné. Nechtěl bych 1:5 prohrát ani s Německem, natož pak s Ruskem. Považuji za rozumné, že trenér Jarolím složil funkci. Doufám, že to k něčemu bude.

Otázka: Máte poměrně cizokrajné jméno, mohu se zeptat, odkud jste?

Ervín Perthenlídr kandidátky TOP 09 s podporou LES, KČ a nezávislých kandidátů: Rodinné pověsti, které se tradují k příjmení, tvrdí, že původem pocházíme z Dánska.

Otázka: Dobrý den, volbu vaší strany zvažuji...Mohl byste se mi prosím blíže představit?

Ervín Perthenlídr kandidátky TOP 09 s podporou LES, KČ a nezávislých kandidátů: Jsem ženatý, stále s první ženou a máme čtyři děti. V Hradci pracuji od roku 1998 a bydlím od roku 2000. Povoláním jsem advokát, mám rád sport, historii a zvířata (máme koně a psy).

Otázka: Jak chcete řešit parkování ve městě, zejména u nemocnice?

Ervín Perthenlídr kandidátky TOP 09 s podporou LES, KČ a nezávislých kandidátů:  Finální řešení parkování u nemocnice by ideálně mělo navazovat na přestavbu křižovatky Mileta. Aktuálně bych rád alespoň provizorně upravil parkování za nemocnicí u řeky, aby nevypadalo jako parkování na tankodromu.

Otázka: Pokud uspějete vy i pan Vedlich, dovedete si představit spolupráci? A opravdu byl ten odchod tak mírumilovný, jak znělo prohlášení? 

Ervín Perthenlídr kandidátky TOP 09 s podporou LES, KČ a nezávislých kandidátů: Odchod pana náměstka Vedlicha byl spíše vnitrostranickou záležitostí, ale pokud já mohu říci, tak proběhl v klidu. Spolupráci s panem Vedlichem si zajisté představit dovedu.

Otázka: Jak se stavíte k azylovým domům v HK, nyní jsou oba domy na Pouchově a je to tu dost problémové. Přespávání bezdomovců na sídlišti, stáve se to tu docela vyloučenou lokalitou. Jak to hodláte řešit? Jaká je vaše sociální politika a program pro HK.

Ervín Perthenlídr kandidátky TOP 09 s podporou LES, KČ a nezávislých kandidátů: I o lidi bez domova je vhodné se alespoň do nějaké míry postarat. Je to rozhodně lepší, než kdyby byli výlučně na ulici bez pomoci. K tomu, aby lokalita s azylovými domy nebyla problémová, se podle mého má využít zejména zvýšeného dozoru městské policie, když zajišťování dodržování pořádku ve městě by měl být hlavní úkol. Město by mělo s lidmi bez domova pracovat tak, aby se pokud možno z této situace dostali, třeba i za pomoci prostupného bydlení.

Otázka: můžete sdělit s kterými politickými subjekty v HK jste již nyní jednali?

Ervín Perthenlídr kandidátky TOP 09 s podporou LES, KČ a nezávislých kandidátů: Zdvořilostně ke kontaktům s některými kandidujícími stranami došlo, nicméně to rozhodně není na úrovni dohadování koalice.

Otázka: a zopakujeme tedy dotaz Jaká je vaše sociální politika a program pro HK, konkrétně, děkujeme

Ervín Perthenlídr kandidátky TOP 09 s podporou LES, KČ a nezávislých kandidátů: To by byla dlouhá odpověď, v tomto směru si Vás dovolím odkázat na náš program, kde se sociální politice podrobně věnujeme.

Ervín Perthenlídr kandidátky TOP 09 s podporou LES, KČ a nezávislých kandidátů: Vážení čtenáři a diváci, děkuji Vám za dotazy a ostatním za čas, který sledováním nebo čtením strávili. Pokud Vás mohu poprosit, běžte k volbám a svoji volbu si řádně zvažte, bude Vás v následujících čtyřech letech podstatně ovlivňovat.

DAVID ZÁRUBA

ZDROJ: VZPRAVY.CZ

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme