Pamětní deska připomíná letce s Davidovou hvězdou

14. 9. 2011

Izraelský pilot Natan Navot, absolvent utajeného leteckého výcviku z roku 1948 v rámci československé pomoci Izraeli, se vrátil na hradecké letiště po třiašedesáti letech. Synové dvou dalších, dnes už zemřelých účastníků M. Hoda a Y. Gazita, přijeli do Hradce Králové vůbec poprvé.  Při odhalení pamětní desky se jmény třinácti izraelských letců a devíti bývalých čs. instruktorů byli viditelně dojati. Ještě tentýž den si Yoshajahu Gazit splnil velké přání: spatřit zdejší letiště stejně jako kdysi jeho otec z paluby letadla.

Výjimečnou a dosud málo známou kapitolu z historie Vojenské letecké akademie v Hradci Králové si v neděli 4. října připomněla veřejnost  zásluhou radní za TOP 09 Lenky Jaklové (iniciátorky a dramaturgyně vzpomínkových akcí) a rovněž náměstka Jindřicha Vedlicha, který vytvořil podmínky pro realizaci pamětní desky v prostoru před Technologickým centrem.

Během slavnostního aktu za účasti Velvyslance Státu Izrael pana Yaakova Levy, hejtmana Královéhradeckého kraje Lubomíra France a řady dalších hostů společenského a kulturního života Lenka Jaklová uvedla:

pametni-deska„Jsou i jiné důvody proč létat, než jenom romantika nebo adrenalin. Třináct mladých mužů židovského původu, kteří v létě roku 1948 přijeli do Hradce Králové, aby se stali piloty – mělo jedinou motivaci: přispět k obraně ohroženého Státu Izrael, svého domova.

V neuvěřitelně krátké době – během dvou měsíců – byli proškoleni tak dobře, že po návratu do Izraele utvořili základ elity izraelského letectva. Jedním z jejich učitelů byl plk. v. v. Miroslav Vojnar, dosud žijící v Hradci Králové, který za druhé světové války působil v Britské královské armádě.

„Není pravda,“ dodala Lenka Jaklová, „že tato země nemá hrdiny, jenom neznáme jejich jména.“

Jindřich Vedlich ve svém projevu mimo jiné uvedl: „Izrael a Československo - nyní Česká republika - mají velmi podobné osudy. O svobodu jsme přišli a poté jsme o ni znovu bojovali. Mezi Izraelem a naší zemí je hluboké přátelství. Jeden klasický filosof řekl, že přátelství není o tom, co se vyjádří slovy, ale především o tom, co není třeba říkat. Cítím, že právě toto mezi námi panuje.“

Vzpomínkové akce vyvrcholily setkáním v Muzeu východních Čech v Hradci Králové v pondělí 5. září.  Při té příležitosti byla pokřtěna publikace Z. Klímy „Létali na Královéhradeckém nebi“, jejíž součástí je i zvukový dokument Lenky Jaklové „Piloti s Davidovou hvězdou“, v němž autorka v roce 1994 v Izraeli zaznamenala mnohé z legend izraelského letectva.

Zdenka Hanyšová Celá
Komunikace s veřejností
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme