Osice vložily do fondu na záchranu Škroupova domu 200 tisíc korun

A vyzývají další dárce

22. 4. 2013

Zastupitelstvo obce Osice na Královéhradecku odhlasovalo na začátku dubna 2013 jednorázový vklad do Fondu na záchranu Škroupova domu ve výši 200 tisíc korun. V posledních týdnech přišlo konto fondu dalších 75 tisíc korun od soukromých osob i firem, a tak v současné době disponuje fond 315 tisíci korunami.

Aktivitu obce spojenou se záchranou domu postaveného před 85 lety na oslavu tvůrce české hymny Františka Škroupa pomáhá od začátku letošního roku oživit poslanec a místopředseda poslanecké sněmovny Jiří Oliva: „Rozhodl jsem se pomoci získat peníze na záchranu Škroupova domu a vyzval jsem dopisem podnikatele o příspěvek do nadačního fondu. Bylo nutné znovu upozornit na existenci fondu, do kterého vkládali prostředky pouze místní lidé a obec. Rozsáhlou opravu s rozpočtem přes deset milionů korun je potřeba řešit i za pomoci státu", vysvětluje Jiří Oliva, který již jednal s ministrem financí o možnosti podpory ze státního rozpočtu. „Určitou formu jsme nalezli, nicméně její podmínkou je asi padesátiprocentní účast obce, proto je nutné fond intenzivně naplňovat,“ informoval při osobní schůzce Jiří Oliva starostu a místostarostu obce.

Škroupův dům  Škroupův dům

Vedení Osic v uplynulých letech řešilo zásadní záležitosti pro stabilitu a rozvoj obce: v 90. letech se podařilo obci za finanční podpory, v té době Okresního úřadu Hradec Králové, zachránit základní školu, která dnes nese jméno našeho rodáka Františka Škroupa a navštěvuje jí 200 žáků z Osic a okolí. Dále se podařil v obci vybudovat plynovod, vodovod a splašková kanalizace. „Nebylo tedy v možnostech pamatovat v rozpočtu obce vyššími částkami na obnovu Škroupova domu. V minulosti jsme jej zajistili proti vlhkosti a zatékání. Nyní jsme si zadali zpracování statického posudku nutnou pro projektovou dokumentaci opravy,“ vysvětluje starosta. Stanislav Bydžovský. Objasňuje také, že zastupitelé mají konkrétní představu, jak opravený Škroupův dům využijí. Jednak do něj přestěhují pamětní síň Františka Škroupa umístěnou nyní v pronájmu v budově fary. „Své působiště by v domě našla knihovna s čítárnou, dále klubovna pro spolky, obec by sem přestěhovala svůj úřad, a měli bychom také sál s potřeným zázemím. Prostor pro kulturní vyžití a pro konání veřejného zastupitelstva nám chybí,“ dodal starosta.

Dům na oslavu tvůrce české hymny Františka Škroupa vybudovali k desetiletému výročí vzniku našeho státu v roce 1928 sami osičtí občané, a to díky dárcům ze širokého okolí. Autorem stavby Škroupova domu byl architekt V. Rychter. Budova, která je dnes v žalostném stavu, sloužila dlouhá léta všem kulturním akcím. Česká hymna patří, spolu se státním znakem a českou vlajkou, mezi nejdůležitější národní symboly. Píseň, která poprvé zazněla již v roce 1834, se stala státní hymnou při vzniku samostatného československého státu v roce 1918. „Je příjemné, že je svázána s východními Čechami právě prostřednictvím svého tvůrce, rodáka z Osic. Škroupův dům je pro nás, Východočechy, kulturním symbolem, připomínajícím naši krásnou hymnu a jejího tvůrce a který můžeme společnými silami zachránit. K výzvě se připojila paní Zuzana Ceralová Petrofová, jednatelka královéhradecké firmy PETROF, která mě v této snaze veřejně podporuje,“ uvedl Jiří Oliva.

Konto je zřízeno u České spořitelny, pobočka Hradec Králové č. 1084844319/0800

Zdena Hanyšová Celá
komunikace s veřejností
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme