Ohlédnutí se za protestem v Janských Lázních

24. 6. 2013

V sobotu 01. června 2013 jsem se zúčastnil na kolonádě v Janských Lázních protestu proti uzavření dětské léčebny Vesna. Zajímalo mne, z jakého důvodu se má protestovat proti něčemu, co již bylo v té chvíli známo. Totiž to, že ministerstvo zdravotnictví odvolalo ředitele lázní, který chtěl léčebnu z ekonomických důvodů přemístit do jiných prostor lázní, a zároveň deklarovalo, že se léčebna zavírat nebude.

Přítomných cca 200 účastníků protestu si vyslechlo několik řečníků, kteří vyjádřili svůj nesouhlas s rušením léčebny a s tzv. Indikačním seznamem pro lázeňskou péči, který podle nich omezuje lázeňskou péči.

Ocenil jsem, že se ministr zdravotnictví Leoš Heger osobně dostavil a pokusil se pragmaticky vysvětlit přístup ministerstva jak k lázním, tak i k indikačnímu seznamu. Jak už to však tak na podobných akcích bývá, většina přítomných nebrala argumenty ministra v potaz a podepsala petici, jejíž součástí byla i výzva k jeho odstoupení. I přesto, že znovu potvrdil zachování dětské léčebny v současných prostorách, kvůli čemuž se protest konal.

Velmi záležet teď bude na krizovém manažerovi Ing. Šimurdovi, aby se mu podařilo zastavit ekonomický propad léčebny při zachování poskytování kvalitní léčebné péče postiženým dětem.

Osobně jsem rád, že Vesna bude i nadále léčit děti. Opravdu by to byla nenahraditelná škoda, kdyby toto, v rámci ČR jedinečné zařízení, dál nemělo poskytovat dětem potřebnou péči.

Zdeněk Kraus
RO Trunov
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme