Odpověď na dotaz na facebooku k rychle rostoucím dřevinám

13. 6. 2013

Na mém facebooku se objevila reakce pisatele, který reaguje na můj článek v JO Moje noviny (více například ZDE), které vyšly 7. června. Kritizoval jsem zde výsadbu klonů japonských topolů, což pisatele, jak říká, pobavilo. 

Zde je moje odpověď:
Tak to mě těší, že jsme se pobavili oba. Mně se zase líbí, jak umíte mlžit líbivými věcmi, jako např. kšefty poslanců nebo lesníků, které s problémem nesouvisí a mazaně pominout náklady, které my všichni platíme do byznysu s názvem „obnovitelné zdroje“.  Ale vezměme to od začátku. 

Energobaroni je možná trochu nadsazený termín, nicméně jsou to podnikatelé, jejichž zisk nestojí na tržních cenách energie, ale na tom, že tato energie je námi všemi dotovaná. Pokud elektrárna spaluje část biomasy, dostává na to konto dotaci a je lhostejno, jestli ze zdrojů EU nebo zdrojů národních. Vždy to platí daňoví poplatníci. Tyto dotace zapřičiňují, že vykupující elektrárna může za výkup biomasy ke spálení platit ceny o mnoho vyšší, než je skutečná energetická hodnota biomasy v elektrárnách spalované. Takové ceny pak umožní, že vlastníci zemědělských pozemků, kteří sami na pozemcích nehospodaří, je nepronajmou nebo neprodají zemědělcům, ale prodají je za několikanásobek reálné ceny podnikatelům, jejichž zisk stojí právě na tom, že cena takto vyrobené energie je vysoce dotovaná. Pokud tedy nabádáte, abych platil údržbu luk ze svého, s lehkostí pomíjíte fakt, že ani pěstitelé energetických, rychle rostoucích dřevin (dále jen RRD) neprodukují zisk jen „ze svého“. Jeho podstatnou část platíme my všichni a to právě v dotacích na obnovitelné zdroje.

Zmíněná reakce pisatele na Facebooku:

Dostali se nám náhodou do ruky Vaše noviny s názvem "Moje noviny - bulletin Jiřího Olivy",kde nešetříte kritikou na výsadbu klonů jap. topolů. Upřímně řečeno,pobavilo nás to. :) Chtěli bychom se zeptat jak byste jinak využil tyto pozemky,kterých se bývalí vlastníci prodejem zbavili. Jak byste zajistil to,aby na pozemcích byla stáda krav vlastněnými prosperujícími zemědělci? Nevíme jak "energobaroni"(abychom použili Váš výraz) profitují z topolů,ale rozhodně profitují lesníci kšeftující s kulatinou a poslanci. ;) Pokud máte starost o ty louky,plaťte jejich údržbu ze svého.Nakupte mechanizaci a plaťte její nákladný provoz a servis.Nakupte dobytek,zajistěte ustájení a plaťte lidi,které se o ně budou starat.Kde jsou podmínky pro české zemědělce,tak ,aby paní M. Beranová,ředitelka Okresní Agrární komory se mohla kochat pasoucím se dobytkem? Mimochodem,dnešní lesní smrkové porosty v ČR nejsou také původní a biodiverzitě dávají také na.....zadek. Sjezdovky a lyžařské areály,také nejsou původní,nebo ano? :)

Teď namítnete, že i zemědělci jsou dotování za údržbu travních porostů, atd. Jistě, ale podstatný rozdíl je v tom, že zemědělcům dotace pomáhají přežít. Podnikatelům v energetice pomáhají zbohatnout. Zemědělci jsou značně diskriminováni zemědělskou dotační politikou EU a teď i politikou energetickou, protože nejsou schopni při nákupech či pronájmech zemědělské půdy konkurovat nesmyslně dotované energii.

Tento boom RRD s jistotou skončí, stejně jako končí boom solární. Po roce 2003 jsem pracoval jako poradce generálního ředitele Rakouských spolkových lesů, které v té době investovaly velké prostředky do energie z biomasy. Byla to velmi výhodná investice, samozřejmě proto, že cena energie byla vysoce dotovaná. Dnes se většiny těchto aktivit s prodělkem zbavují, protože dotace vysychají, rakouský stát je razantně snižuje a v době, kdy v Evropě je extrémně vysoká míra zadlužení, tento trend zasáhne vbrzku i dotace EU. Co potom nastane? Rozsáhlé plochy s výsadbou RRD se promění v plochy plné pařízků a plevelných výmladků, které budou pro zemědělskou výrobu buď nepoužitelné a pokud ano, tak za cenu vysokých rekultivačních nákladů. Také nebude toho, kdo by to dělal, protože velký počet zemědělců svoji práci opustí právě v důsledku nesmyslné dotační politiky. To je trend, který je pro mne nepřijatelný a udělám vše pro to, abych mu zabránil. Při tom právě tito zemědělci jsou základem údržby krajiny a není třeba jim platit všechny ty věci, které trochu demagogicky uvádíte. Mechanizaci a její provoz si hradí sami, dobytek mají ve svých vlastních objektech, které za své peníze udržují. Lidi, až na výjimky, neplatí,  protože práci odedřou sami se svými rodinami. To jsou ty jejich „skvělé“  podmínky.

Není zde prostor pro diskusi o ostatních námitkách, jako je původnost, či nepůvodnost smrků, sjezdovek či kšeftů poslanců. Ty s problémem nesouvisí, nevyhýbám se jim a jsem připraven o nich s vámi dál diskutovat.

Jiří Oliva
poslanec a místopředseda PS PČR za TOP 09
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme