Nová lávka je branou do hor i Českého ráje

Frekventovanou silnici I/35 z Hořic do Libonic překlenula nová dřevěná lávka.

25. 7. 2018

Hořice – K význačným dominantám města kamene a trubiček přibyla nepřehlédnutelná novinka. Frekventovanou silnici I/35 z Hořic do Libonic překlenula dřevěná lávka. Vytváří tak pomyslnou bránu do Podkrkonoší i Českého ráje.
„Je to jediné mimoúrovňové překonání silnice mezi Hradcem a Jičínem,“ upozorňuje na raritu místostarosta města za Martin Pour. Pro pěší i cyklisty tak je bezpečně zpřístupněna západní část města a přilehlé okolí směrem na Libonice, Dobrou Vodu, s pokračováním na Domoslavice a Lískovice.

Bezpečné překonání jedné z nejvytíženějších komunikací bylo hlavním důvodem stavby. Se stále narůstající automobilovou dopravou byl úsek za benzinovou čerpací stanici velice rizikový a došlo zde i k vážným tragickým střetům.
O zřízení podchodu nebo nadchodu na „jedničce“ Hořičtí usilovali od roku 2014, kdy zde byly bez vědomí města při rekonstrukci povrchu silnice zrušeny dva přechody.

Město podchod zavrhlo, protože byl jednak dražší a pak se objevily další problémy. „Kvůli spodním vodám a dalším překážkám jsme zjistili, že by tato stavba vyšla zhruba na 11 milionů korun,“ říká Pour.
V březnu letošního roku tak byla zahájena stavba dřevěné lávky s rozpočtem 8,8 milionů. Město Hořice obdrželo na investici dotaci z Královéhradeckého kraje 3,9 milionů, z MAS Podchlumí – programu IROP ministerstva pro místní rozvoj necelých 5 milionů korun. „Z této dotace uhradíme i náklady na přípravné projektové a geodetické práce, studie, inženýring včetně dozoru. Tím pádem zatížíme městskou kasu do výše jednoho milionu,“ popisuje Pour tok financí. „Paradoxně dotace z ministerstva je akceptována, ale ještě dodnes nemáme rozhodnutí, přitom podmínkou ministerstva bylo, aby byla stavba do září zrealizovaná,“ poukazuje Pour na laxní přístup úředníků.

Nejzajímavější podívaná se nabídla veřejnosti v sobotu dopoledne, montážní jeřáby zahájily práce v sedm ráno. Ukotvily dva obloukové díly lávky a následně jednotlivé díly mostovky.
„Vstupní brána do Podkrkonoší má nyní i výtvarnou hodnotu a z lávky se nabídne krásný výhled do kraje,“ upozorňuje na přidanou hodnotu díla architekt Pour. Na vrcholy nejvyšších český hor z ní ovšem nedohlédneme. Finální předání lávky k užívání má proběhnout na konci září letošního roku.

Iva Kovářová

Zdroj: Jičínský deník

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme