Nebýt samoplátců, tak můžeme lázně zavřít

22. 10. 2013
Lázeňství skomírá. Zařízení odmítají těžce nemocné pacienty. Je nějaké východisko?

Liberecko – „Ve zdravotnictví pracuji 22 let ani kdyna tom nebylo hůře než v současné době. Musím říkat nemocným lidem, že je nemůžu vzít,“ řekl rozhořčeně ředitel Lázní Kundratice Otto Doležal. Podle něj situaci v lázeňství rapidně zhoršila úhradová vyhláška a také indikační seznam s názvy chorob. „Platba za pojištěnce se neměnila pět let a kde jsou za tu dobu náklady?! Indikační seznam je paskvil, který zapříčinil úbytek 50 – 60% pacientů, jež vysílají do lázní zdravotní pojišťovny. Nebýt samoplátců, tak můžeme lázně rovnou zavřít,“ okomentoval situaci Doležal. Uzavření Lázní Kundratice by mělo katastrofální dopad na okolí Osečné i z hlediska zaměstnanosti. Indikační seznam reguluje seznam chorob, na jejichž základě je možné o lázně žádat. „Nikdo nevydal směrnici, aby bylo jasně stanoveno, co je potřeba u té které diagnózy provést. Lékaři jsou otrávení. I velice nemocní lidé přicházejí o léčbu, protože revizní lékaři rozhodují od stolu, aniž by pacienta viděli a posoudili jeho aktuální zdravotní stav,“ kritizuje současný stav lázeňství ředitel Kundratice.

Šance na zlepšení?

Exministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09), který ve čtvrtek navštívil Liberec, nemá pro lázeňství dobré zprávy. Pro Deník nic nezastíral. „Řeknu to na rovinu, nevidím to pro lázně příliš optimisticky. To, že nás nemají rádi, je jasné, ale na druhou stranu musím říct, že úbytek pacientů nastal už dávno a začal přede deseti, patnácti lety. Asi v roce 2008, kdy se generovaly přebytky, se sice asi miliarda přidala, a pak po krizi od roku 2010 šly úhrady zase dolů,“ informoval Heger. Bylo to ještě před vydáním zmiňovaného indikačního seznamu. „My jsme k tomu samozřejmě přispěli poslední kapkou, ale proces běžel samovolně už bez nás".

Soukromý skktor

Lázně se budou muset podle Hegera poprat s realitou a konkurencí. „Kromě trojích lázní, které má ministerstvo pod sebou, je to privátní sektor. Býval to dobrý byznys v dobrém smyslu slova, ty lázně se opravily, rozumně se do nich investovalo a někde se i zvyšovaly kapacity. A teď se lázeňská péče začala hradit méně, takže samozřejmě nastal boj o pacienty a konkurenční pnutí,“ vysvětlil exministr zdravotnictví.
Heger rovněž při své návštěvě Liberce zdůraznil, že je v naší zemi nadbytečná síť poskytovatelů péče. A to jak ambulantních, tak nemocničních. „Máme nejméně o deset tisíc lůžek více, než je evropský průměr a jestliže dojde ještě k nějakým redukcím a útlumu, tak to nebude tragédie,“ nechal se slyšet Heger. Jeho TOP 09 propaguje systém platby za diagnózu a také preferuje menší nemocnice. „Efektivita zdravotnictví se samozřejmě nemůže obejít bez porodních bolestí, ale bez pokusu o ní rezort pořád potáhne kouli neefektivity na noze,“ dodal.

Do parlamentních voleb jde TOP 09 také s tím, že hodlá revitalizovat veřejné zdravotnictví ve smyslu prevence a zdravého způsobu života. Dále je to cenotvorba v lékové oblasti. „A druhým balíkem jsou zdravotnické prostředky. Musí být jasno, kdo cenu stanovuje. Žádná komise a neprůhledné věci, které se dějí na pojišťovnách,“ uzavřelHeger.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme