Náš poslanec Jiří Oliva je novým místopředsedou Sněmovny

6. 9. 2012

Novým místopředsedou Sněmovny zvolili poslanci Jiřího Olivu, krajského místopředsedu TOP 09 a poslance za Královéhradecký kraj. „Je to odměna pro náš kraj, známka toho, že jsme do voleb kandidovali dobré lidi, kteří se ve vrcholové politice dobře uplatňují. Osobně jsem mu již gratuloval,“ říká krajský předseda Zdeněk Harapát.

Jiří Oliva byl jediným kandidátem, poslanci ho zvolili v tajné volbě většinou 131 ze 180 hlasů. Jiří Oliva poslancům poděkoval za důvěru a ujistil je, že ke své práci bude přistupovat s velkou odpovědností a respektem.

Šedesátiletý Jiří Oliva je nyní členem sněmovního zemědělského výboru a výboru pro životní prostředí. Je lesním inženýrem, stál u založení státního podniku Lesy ČR, v jeho čele řadu let pracoval. Oliva působí jako docent na Lesnické a dřevařské fakultě České zemědělské univerzity v Praze.

Vizitka poslance TOP 09 Jiřího Olivy (60)

Datum a místo narození: 15. dubna 1952 v Litomyšli.

Vzdělání: vystudoval Fakultu lesního inženýrství VŠZ v Brně, později složil doktorát na Lesnické a dřevařské fakultě ČZU v Praze v oboru ekonomika a řízení podniku, v roce 2004 habilitoval ve stejném oboru.

Působení v Poslanecké sněmovně: poslancem je od květnových voleb v roce 2010, je členem zemědělského výboru a výboru pro životní prostředí a předsedou podvýboru pro lesní a vodní hospodářství a potravinářství.

Praxe: po ukončení VŠ pracoval patnáct let v lesnickém provozu ve funkcích taxátora, technika polesí a vedoucího polesí; v roce 1990 byl jmenován ředitelem Východočeských státních lesů a posléze pověřen založením celostátního podniku Lesy ČR v Hradci Králové, ve kterém pak působil jako generální ředitel, a to až do roku 2003, kdy jej odvolal ministr zemědělství Jaroslav Palas (ČSSD); současně externě vyučoval na Lesnické a dřevařské fakultě ČZU v Praze, kde v roce 2004 nastoupil do stálého pracovního poměru a kde dodnes působí jako docent na katedře lesní těžby.

Členství a funkce v politických stranách: člen TOP 09; na ustavujícím sněmu strany v listopadu 2009 byl zvolen členem předsednictva TOP 09, kterým byl až do druhého sněmu strany v říjnu 2011, kde již do předsednictva nekandidoval.

Rodina: ženatý, má čtyři děti.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme