Na rekonstrukci budovy hradecké pedagogické fakulty město poskytne patnáct milionů korun

Město Hradec Králové poskytne ze svého rozpočtu dotaci ve výši patnácti milionů korun hradecké univerzitě na připravovanou rekonstrukci historické budovy pedagogické fakulty. Rozhodli o tom městští zastupitelé. Na investici v předpokládané výši 410 milionů korun včetně DPH město dá v příštím roce 7,5 milionů korun, druhou polovinu dotace poskytne v roce 2025.

26. 6. 2023

Univerzita o zahájení rekonstrukce památkově chráněné budovy v centru Hradce Králové na Náměstí svobody usiluje dlouhodobě. „Kompletní rekonstrukce objektu je zcela zásadní pro zajištění výzkumné, výukové a další činnosti pedagogické fakulty, která v rámci města a celého kraje hraje jednu z nejvýznamnějších rolí v oblasti vzdělávání učitelů. Proto považujeme za přirozené se na této investici jako zřizovatel základních škol částečně podílet,“ říká primátorka Hradce Králové Pavlína Springerová (HDK).

Objekt historické budovy fakulty je nyní zakonzervovaný a připravený na kompletní rekonstrukci. Stavební práce by měly začít ještě během léta a podle univerzity by měly být hotové do dvou let. „Univerzita získala dotaci z ministerstva školství, která však z velké části nepokrývá nutné investiční náklady rekonstrukce. Ty se po výsledku veřejné soutěže pohybují ve výši 410 milionů korun, univerzita tak požádala město o částečné spolufinancování, ke kterému se po nedávném rozhodnutí krajského zastupitelstva přidá i Královéhradecký kraj. V příštím roce z rozpočtu města poskytneme první polovinu patnáctimilionové částky, zbytek dotace bude moci univerzita využít v roce 2025,“ vysvětluje Lukáš Řádek (TOP 09), náměstek primátorky Hradce Králové pro oblast rozvoje města a dotací. 

„Podpory města si velmi vážíme a oceňujeme, jak přistupuje ke zkvalitnění podmínek a přípravě budoucích pedagogů, a to nejen v Hradci Králové, ale v celém regionu,“ dodává rektor Univerzity Hradec Králové Kamil Kuča. Na hradecké univerzitě, kterou vedle pedagogické fakulty tvoří další tři fakulty, studuje zhruba šest a půl tisíce studentů z celé republiky, další početnou skupinu frekventantů tvoří zahraniční studenti.  

Zdroj: Magistrát města Hradec Králové

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme